Гръмна голям скандал с лекар и бизнесмен от Пловдив

https://crimes.bg/index.php/kriminalno/gramna-golyam-skandal-s-lekar-i-biznesmen-ot-plovdiv/39342 Crimes.bg
Гръмна голям скандал с лекар и бизнесмен от Пловдив

Известен лекар и бизнесмен от Пловдив източват НОИ с измамна схема

Лекар от Пловдив и собственик на фирма са участвали в крупна измама за присвояване на средства от Националния осигурителен институт (НОИ). Икономическа полиция разкри схема с фалшиви болнични.

 

За година са били издадени 117 болнични листа, от които са изплатени болнични в размер на 76 000 лева.

 

Единият от участниците в схемата е регистрирал фирма в Харманли с цел източване на НОИ чрез наетите служители.

 

Той е назначил е на трудов договор 10 човека, на които е обещал високо заплащане. След това бизнесменът се е свързал с лекар от Пловдив, който е шеф на ортопедична лекарска комисия и от него е получавал болничните листове, пише БЛИЦ, позовавайки се на trafficnews.bg.

 

"Упражняван е т.нар. болничен туризъм, тъй като фирмата е в Харманли, пациентите - от различни градове в страната, прегледите са в Пловдив, а болничните листове са носени в София", поясни наблюдаващият прокурор.

 

От схемата бизнесменът е прибрал 53 900 000 лева, а общата преведена сума е 76 000 лева. Сумите са били изплащани по микросметки, а след това бизнесменът ги превеждал в собствената си сметка.

 

Фирмата му има задължение към фонда за социално осигуряване, което е в размер на 60 000 лв. На лекаря е повдигнато обвинение за измама в особено големи размери. Той е с мярка за неотклонение - "гаранция" в размер на 30 000 лева.

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.