Горещи разкрития за аферата с крадения ток в Кюстендил

https://crimes.bg/index.php/kriminalno/goreshti-razkritiya-za-aferata-s-kradeniya-tok-v-kyustendil/39258 Crimes.bg
Горещи разкрития за аферата с крадения ток в Кюстендил

Нова порция скандални разкрития за крадения ток

 

Районният прокурор на Кюстендил направи горещи разкрития за аферата с крадения ток, който е на стойност над 2,5 млн. Извършител на деянието е тайна биткойн ферма в града. Това сочат предварителните данни.

 

Фермата за криптовалута е източвала електричество от мрежата на ЧЕЗ, чието количеството се равнява на потреблението на целия град за един месец.

 

Двама мъже са задържани. Те ще останат в ареста за 24 часа. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234в, ал. 1 от НК и по чл. 195, ал. 1, вр. чл. 194, ал. 1 от НК. 

 

На трафопост ТП „Затвора“ е било констатирано незаконно отнемане на електрическа енергия на 11 август. 

 

Извършени се огледи на два трафопоста. Претърсени са и сгради на ул. „Оборище“ и ул. „Прогона“ в града, които са стопанисвани от С.К. от гр. София.

 

Разследващите са разкрили наличието на т.нар „ферми“ за добив на криптовалута. При обиска са открити майнинг устройства (ригове), компютърни компоненти, система за охлаждане от вентилатори, въздушна електрическа инсталация за захранване на майнинг устройствата и свързани с тях различни компоненти.

 

Предстои назначаване на техническа експертиза.

 

Главният прокурор написа в Туитър, че откраднатата електрическа енергия възлиза на милиони левове.

 

"Пари, които плаща всеки един от нас към сметките си за ток. Браво на прокуратурата и МВР", добави още Иван Гешев в поста си.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.