Бивш шеф на ДАНС направи горещо разкритие за руските шпиони

https://crimes.bg/index.php/kriminalno/bivsh-shef-na-dans-napravi-goreshto-razkritie-za-ruskite-shpioni/34268 Crimes.bg
Бивш шеф на ДАНС направи горещо разкритие за руските шпиони

Владимир Писанчев, който е българският генерален консул в Солун и бивш директор на ДАНС, коментира случая с руските дипломати. Той заяви, че за първи път от 1989 година при двамата екстрадирани шпиони е започнато досъдебно производство за шпионаж. Според него това е показател за работа на друго ниво.

 

Експертът поясни в сутрешния блок на Нова тв, че при наличието на досъдебно производство се събират доказателства, които трябва да издържат в съда. Разследването е не само оперативно, но и преди всичко правно.

 

Писанчев определя този случай като професионално израстване на прокуратурата. Той заяви, че преди време обвинението е бягало от подобни казуси. Писанчев е убеден, че тази разработка може да разкрие много неща и в момента се вижда единствено върха на айсберга.

 

За него това е сигнал за прекрачването на определена граница, която не е трябвало да бъде преминавана.

 

Експертът разкри, че практиката на разузнаването е свързана със създаването на легенди за т.нар. нелегали.

 

С тази дейност се занимават специални отдели. Даден човек в тях си създава име и започва да работи в трета страна. Обикновено тези хора  започват от нулата и достигат до най-високо ниво, заяви Писанчев.

 

Той допълни, че принципът на контраразузнаването не е свързан с ликвидирането на агентите. Бившият шеф на ДАНС допълни, че в случая трябва да им се подаде дезинформация и това е единствено в наш интерес, пише БЛИЦ.

 


 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.