Затягаме коланите: Ето от какво пестим по време на криза

https://crimes.bg/index.php/analizi/zatyagame-kolanite-eto-ot-kakvo-pestim-po-vreme-na-kriza/38746 Crimes.bg
Затягаме коланите: Ето от какво пестим по време на криза

Около 60% от българите започват да пестят от разходите си заради задаващата се икономическа криза. Това обяви Добромир Живков от MarketLinks в предаването Money.bg. В ефира на телевизия Bulgaria On Air той заяви, че тези потенциални изменения ще се проявяват с пълна силна през следващите месеци.

 

На фона на тези данни, той обяви, че последните години българският потребител увеличи разходите си за потребление на определени стоки и услуги, като в някои категории този ръст бе над 10% .

 

Но сега започва период на свиване на потреблението. Една четвърт от българите са категорични, че следващите месеци ще свият потреблението си. 34% са склонни на подобни мерки, а 11% заявяват, че не планират нещо подобно.

 

Половината от българите се страхуват за работните си места, а 86% са убедени, че предстои тежка финансово-икономическа криза.

 

Секторите туризъм и ресторантьорство са най-застрашени от спада в потреблението. Разходите за посещения на ресторанти ще намалеят с 25%, а тези за туризъм с 29%.

 

Резултати от отчетените потребителски нагласи сочат, че българинът е склонен да пести от всичко, включително от покупката на безалкохолни напитки, някои алкохолни напитки и някои храни и добавки, перилни препарати, тютюневи изделия

 

Около 16% ще бъде спадът на разходите за покупка на храни, а на безалкохолни напитки ще падне с цели 23%.

 

Телекомуникационните услуги са това, от което българинът не е склонен да се откаже дори по време на криза.

 

Данни от проучването сочат, че се очаква сериозен спад в разходите за на дрехи и обувки - над 40%.

 

Една пета от българските потребители заявяват, че няма да променят начина си на живот. Отложено потребление, т.е. отлагане на покупката на жилище, автомобил, мебели и ремонт е друга тенденция, която се очертава идните месеци, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.