Ясна е съдбата на полицаите, виновни за смъртта на Чората

https://crimes.bg/index.php/analizi/yasna-e-sadbata-na-policaite-vinovni-za-smartta-na-chorata/40677 Crimes.bg
Ясна е съдбата на полицаите, виновни за смъртта на Чората

Ясна е съдбата на полицаите, виновни за смъртта на Чората

Вече е ясно какво ще се случи с полицаите, виновни за смъртта на Чората. Подсъдимите по делото полицаи бяха признати от ВКС за виновни за смъртта на Ангел Димитров – Чората.

Поради изтеклата давност за наказателно преследване те не са наказани, съобщиха от Върховният касационен съд, пише БЛИЦ.

Чората почина при полицейска акция "Респект" през 2005 г. За смъртта му бяха обвинени полицаите Мирослав Писов, Иво Иванов, Янко Граховски, Георги Калинков и Борис Механджийски.

Съставът на ВКС приема, че петимата подсъдими са извършили убийството по непредпазливост по чл. 122, ал. 1 от Наказателния кодекс чрез бездействие.

То се е изразило в това, че след поставяне на белезниците на Ангел Димитров и полагането му на земята и след като той многократно е викал, че се задушава, не са предприели необходимите действия за опазване на живота му.

Нарушен е общият принцип за дължимата грижа, категорични са върховните съдии. Те приемат, че за извършеното престъпление е изтекла давността за наказателно преследване, поради което подсъдимите са признати от съда за виновни, но не са наказани.

От експертизата и разясненията става ясно, че подсъдимите са имали реална възможност да попречат на настъпването на смъртта, но не са го направили.

Тричленният състав на ВКС подчертава, че наказателната отговорност като правна последица се свързва само с онова противоправно бездействие, което е извършено виновно. Съдът приема, че от субективна страна деянието е извършено при втората форма на непредпазливостта – небрежност.

Магистратите са категорични, че подсъдимите са действали в условията на независимо съпричиняване на резултата, пише БЛИЦ.

Окончателното постановление на съда е, че петимата подсъдими са извършили непредпазливо убийство по чл. 122, ал. 1 от Наказателния кодекс чрез бездействие.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.