Връщат отново в съда делото срещу Десислава Иванчева?

https://crimes.bg/index.php/analizi/vrashtat-otnovo-v-sada-deloto-sreshtu-desislava-ivancheva/42968 Crimes.bg
Връщат отново в съда делото срещу Десислава Иванчева?

 

Върховния съд планира да върне процеса за подкуп за ново разглеждане заради бебето на екс кметицата на „Младост“, узна Crimes.

 

Съдебният процес срещу бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров може да започне отначало с решение на Върховния касационен съд, който ще се произнесе до 2 месеца. Това юристи, които наблюдават отблизо шумното дело за подкуп.

 

На финалното последно изслушване на обвиняемите пред Върховния касационен съд в сряда Иванчева и Биляна Петрова отново се обявиха за невинни и настояха да им бъдат произнесени или оправдателни присъди, или в най-лошия случай делото срещу тях да стартира отново, тъй като на предишните инстанции били осъдени несправедливо при груби процесуални нарушения.

Дни преди финала на делото срещу Иванчева, съдебният състав на Върховния касационен съд – Ружена Керанова, Елена Каракашева и Деница Вълкова, се оттегли от процеса, след като срещу тях постъпи сигнал във Висшия съдебен съвет.

 

Според сигнала, подаден от неправителствените организации „Център за приложно-правни изследвания и практики“ и „Диалог за правосъдие“, у съдиите може да има предубеденост, тъй като адвокат Албена Белянова, която внесе гаранцията от 10 000 лв. на Иванчева, бе част от Инициативния комитет на Лозан Панов в надпреварата за президент. Лозан Панов бе председател на Върховния касационен съд, преди да се впусне в битката за държавен глава като кандидат на „Демократична България“ и да претърпи шумен провал.

Новият съдия по делото Спас Иванчев и подменения съдебен състав вероятно ще си измият ръцете, като върнат съдебния процес обратно на първа инстанция, пророкуват юристи.

Според думите им, основната причина от ВКС да не искат делото да приключи окончателно е, че трябва да бъдат произнесени осъдителни присъди на обвинените за подкуп Иванчева, Петрова и Дюлгеров.

Източник: Уикенд

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.