Влиза в сила нова заповед на Деница Сачева

https://crimes.bg/index.php/analizi/vliza-v-sila-nova-zapoved-na-denica-sacheva/40219 Crimes.bg
Влиза в сила нова заповед на Деница Сачева

Нова заповед на Деница Сачева влиза в сила от Нова година

Деница Сачева издаде поредната нова заповед. Тя касае временно ограничените дейности заради пандемията. Актуализацията се налага зараеди заповедта на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов за удължаване на срока на въведените противоепидемични мерки до 31 януари.

Във връзка с това компенсации ще могат да получат работещите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови и образователни центрове, други обучителни центрове и школи, професионални колежи, както и наетите в туристически фирми.

До края на месец януари компенсации ще получат и работещите във всички търговски обекти, центрове тип МОЛ с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините, чиято дейност не е преустановена.

Служителите в игрални зали и казина, както и във фризьорски и козметични салони, включително тип МОЛ, също ще бъдат компенсирани.

Работещите в кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито, също ще могат да кандидатстват за тази помощ. 

Певци, режисьори, продуцентите, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти, както и в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж също имат право на тази помощ.

За нея може да кандидатства и персоналът на частните детски градини и ясли, както и на музеите.

Те ще могат да получат компенсации до 3 януари 2021 г., след което ще възобновят дейността си. За всеки ден неплатен отпуск работещите във временно спрените бизнеси може да получи 24 лв. до края на 2020 г.

От 1 януари 2021 г. влиза в сила и предложение на Министерството на труда и социалната политика, според което компенсациите ще са в размер на 75% от осигурителния доход на наетите за октомври 2020 г., пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.