Тормоз без край: Колектори събират дългове и по време на извънредно положение (Вижте кога имат право да го правят)

https://crimes.bg/index.php/analizi/tormoz-bez-kray-kolektori-sabirat-dalgove-i-po-vreme-na-izvanredno-polozhenie-vizhte-koga-imat-pravo-da-go-pravyat/38851 Crimes.bg
Тормоз без край: Колектори събират дългове и по време на извънредно положение (Вижте кога имат право да го правят)

Колектори събират дългове и по време на извънредно положение



Колекторите масово не се съобразявта с промените, които бяха въведени със закона за извънредното положение и продължават да осъщестяват дейност, въпреки забраните

 

Правосъдният министър Данаил Кирилов поясни при какви условия колекторите могат да търсят длъжниците си. Той отговори ясно на депутатски въпрос във връзка със защита на гражданите от тормоза на фирмите, занимаващи се със събиране на вземания.

 

Министърът заяви, позовавайки се на закона, че колекторските фирми не могат сами без съд и частните съдебни изпълнители и държавните съдебни изпълнители да осъществят принудително изпълнение и събиране на дългове. Той уточни, че вероятно много от тях твърдят, че имат право на това.

 

Кирилов заяви още, че е редно длъжниците да запознати с правата си в този случай. Само така не бих допуснали да стават жертва на необоснован „тормоз" или заплахи от страна на колекторските фирми.

 

Още на 20 март Народното събрание прие закон за забрана на налагане запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, припомня мнистърът. Той допълва, че бяха наложени и забрани за осъщестяване на обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, които са собственост на физически лица. Изключения от забраната правят задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения.

 

Министърът допълни, че на 4 май е било внесено предложение към Закона за здраве тази мярка да продължи да действа до 13 юли, ако получи одобрение от народните представители. Кирилов припомни още, че премиерът настоява ограничителният режим да работи в полза на длъжниците, пише pariteni.bg.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.