След поредното фатално селфи: Защо младежите рискуват живота си за няколко лайка? (Мнение на психолог)

https://crimes.bg/index.php/analizi/sled-porednoto-fatalno-selfi-zashto-mladezhite-riskuvat-zhivota-si-za-nyakolko-layka-mnenie-na-psiholog/38085 Crimes.bg
След поредното фатално селфи: Защо младежите рискуват живота си за няколко лайка? (Мнение на психолог)

Момчетата в тийнейджърска възраст имат нужда да се доказват, което води до инциденти, понякога с фатален край




Източник:




2019-07-29 10:33:00


Анализи


0

Прочетено: 61236

Кратка връзка








"Все по-често ставаме свидетели на деца, губещи живота си в екстремни ситуации. Тийнейджърството е времето, когато децата искат да се докажат."

 

Това коментира психологът Ваня Чечева в ефира на bTV по повод смъртта на момче при опит за екстремно селфи в Приморско.

 

„Не си заслужава за една снимка!“, подчерта тя. „Живеем във времето на всички виртуални формати и като че ли се стремим към едно съревнование, в което целим да сме по-оригинални и по-екстремни. Това ти дава усещането, че ти си важен, ценен, владееш височините, доказваш се като мъж“, обясни Чечева.

 

Tя посочи, че в повечето български семейства е запазен архаичният модел на възпитание и това кара момчетата да се доказват.

 

Психологът даде съвет да не смятаме, че страхът е нещо лошо. „Това е нещо нормално. Когато се страхуваш е нормално да не поемаш риск и в това няма нещо лошо. Родителите трябва да обясняват какви опасности се крият пред дете, харесващо екстремните ситуации, и да го стимулират да вложи енергията си в подходящи занимания“.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.