Шефът на Рижите се прави на болен

https://crimes.bg/index.php/analizi/shefat-na-rizhite-se-pravi-na-bolen/37452 Crimes.bg
Шефът на Рижите се прави на болен

Водачът на бруталната групировка "Рижите" Камен Желев спъна делото. Желев  който твърдеше преди време пред магистратите, че е тежко болен, и така ги убеди да го пуснат под домашен арест стана причина за поредното фиаско в специализирания наказателен съд. 

 

На вчерашното заседание стана ясно, че прокуратурата е подала протест до Апелативния съд с цел да върнат обратно в ареста боса на безскрупулните биячи. Така явилите се в залата адвокати и подсъдими останаха учудени, след като разбраха, че делото го няма, тъй като заради искането на държавното обвинение то било пратено за разглеждане на по-горната инстанция, която да реши дали да върне сочения като бос на групата обратно зад решетките и да прецени дали в действителност е тежко болен. Независимо, че делото е образувано още в началото на 2014 г., то все още не може да тръгне в съда.


Ужаса обхванал свидетелите също спъва работата на магистратите. Повечето от пострадалите от издевателствата на бруталните рекетьори са потънали вдън земя. Въпреки че има около 200 души призовани от прокуратурата да свидетелстват, пред спецсъдиите са се престрашили да говорят едва няколко пострадали. Печално прочутата силова групировка бе разбита през декември миналата година след мащабна полицейска операция на територията на Бургас, Ямбол и Хасково.

 

Биячите гастролирали в Сливен, Елхово, Бургас и Ямбол от 2009 г. до 10 март 2013 г. и чрез побой и психически тормоз бъркали в джобовете на стари длъжници. Сред протоколите от разпитите на свидетелите има покъртителни разкази на болни, останали без апартаментите си, както и на осакатени благодарение на лихварите.

 

Гангстерите работили на договор като куриери "под прикритие" за финансовата къща "Кредилайн" ООД, която има официална регистрация в столицата. На месец фирмата събирала около 1 млн. лева само от лихвите. Схемата била съвсем проста - стабилна реклама на краткосрочни кредити, получавани без документи.Основно се отпускали до 1000 лв. за 5 мин само срещу лична карта. Наивните жертви били доволни,че ще могат да оправят финансовите си несгоди, но съвсем скоро жестоко  съжалявали за фаталната грешка. Като водач  и неформален собственик на лихварското дружество е сочен Камен Желев. Именно той е човекът,който дърпал конците на бруталните биячи.

Въпреки че при акцията преди година сред задържаните бе и Симеон Стоянчев - Малката Рижа, той не е сред подсъдимите в групата. Запознати твърдят, че Малката Рижа е ръководел наказателния отряд, който е събирал дълговете на групировката в Бургас. Брат му Калоян - Голямата Рижа беше застрелян след спор в "Меден рудник" от бившето ченге Петко Лисичков преди 5 години.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.