Серийни убийци на свобода. Част 2

https://crimes.bg/index.php/analizi/seriyni-ubiyci-na-svoboda-chast-2/37227 Crimes.bg
Серийни убийци на свобода. Част 2

Карла Хомолка

На пръв поглед Карла Хомолка и Пол Бернардо са млада и приятна двойка от Канада. Истината обаче не може да е по-различна - двамата са сред най-ужасяващите семейни смъртоносни дуети в историята на серийните убийци.Престъпленията им започват малко преди сватбата,когато  Карла и Пол изнасилват брутално и убиват родната сестра на булката. Това се повтря нееднократно и с други млади дами. Когато е арестувана през 1993 г. и обвинена в две убийства по особено жесток начин, младата дама вече има изграден план. Тя дава пълни показания срещу съпруга си Пол Бернарди като в замяна получава сделка – лежи едва 12 години и е освободена през 2005 г. За сметка на това съпруга й получава доживотна присъда.

През 2007 г. Карла Хомолка напуска Канада и заминава заедно с новороденото си дете някъде из Карибския басейн.

Юха Валикала

Въпреки че технически не може да се счита за сериен убиец, Юха Валикала е истинско чудовище. На 3-и юли 1988 г., едва навършил 22 години, Юха открадва колело. За беда собственикът – Стен Нилсон и неговият 15-годишен син стават свидетели на обира посред бял ден и тръгват да преследват крадеца с надеждата да си върнат собствеността. Но за да защити плячката си, 22-годишният мъж хладнокръвно разстрелва Стен и сина му, а после, за да не остави нищо на случайността, нахлува в къщата на семейство Нилсон и застрелва и съпругата. Задържан от полицията една седмица по-късно, на Валикала е направен психотест, който заключава, че той е психически негоден да бъде съден и е пратен в психиатрия. Той прекарва 19 години там, като междувременно бягва цели 4 пъти от болницата,докато съдът във Финландия решава, че Юха Валикала вече се е излекувал и го пуска на свобода. Още в първия си ден извън лудницата той открадва автомобил, кара безразсъдно по улиците на Хелзинки и скоро пак попада зад решетките. Този път обаче за по-малко от година. От 2-и февруари 2009 г. Юха отново е пуснат да си живее свободно и да си пристъпва закона, когато сметне за необходимо.

Педро Лопес

Педро Алонсо Лопес наричан още„Чудовището от Андите” вероятно има на сметката си над 350 жертви – всичките невръстни деца. Въпреки различните версии за това защо и как точно Антонио Лопес е пуснат на свобода, едно е факт – от 1998 г. „Чудовището” спокойно си живее някъде из Андите на границата между родната Колумбия и Еквадор и най-вероятно увеличава и без това огромната си сметка от хладнокръвни убийства.

Исей Сагава

В началото на 80-те години на XX в. японецът Исей Сагава е студент по авангардна литература в „Сорбоната” в Париж. През 1981 г. той кани своята холандска колежка Рене Хартевелт в дома си за „частно литературно четене и вечеря”. Нищо неподозиращата Рене едва ли е очаквала, че тя ще е основното ястие по време на вечерята. Въпреки че е обявен за невменяем, Исей Сагава все пак е настанен във френски приют и властите не си и помислят да го освобождават. Поне докато в случая не се намесва богатият баща на Исей. Влиятелният родител  успява да премести сина си от Европа в родна Япония и заради липсата на сътрудничество между Франция и Япония, както и заради „грешки” в някои документи, Исей Сагава е пуснат на свобода едва 15 месеца, след като убива и изяжда Рене Хартевелт.

 

Към момента Исей Сагава води съвсем нормален живот в Токио, като дори има статуса на известна личност – той е чест гост на телевизионни и шоу програми, написал е две книги и често се снима в киното.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.