С колко ще бъде намалена втората пенсия?

https://crimes.bg/index.php/analizi/s-kolko-shte-bade-namalena-vtorata-pensiya/40777 Crimes.bg
С колко ще бъде намалена втората пенсия?

Стана ясно с колко ще бъде намалена втората пенсия

Вече е ясно с колко ще бъде намалена втората пенсия.

Предвижда се нова схема за изчисляването на пенсиите на хората, които продължават да работят, съобщава БЛИЦ,  позовавайки се на "Труд".

Близо 407 000 пенсионери, които имат придобит стаж и доход след пенсия, са засегнати от промяната. Предвиждат се промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, които са качени за обществено обсъждане.

Те се налагат във връзка с измененията в Кодекса за социално осигуряване. Това уточнява вносителят - Министерството на труда и социалната политика.

НОИ ще преизчислява пенсиите служебно от 1 април всяка година. Данните за положения осигурителен стаж през предходната година, считано от 1 април, ще бъдат използвани за база.

За самоосигуряващите се актуализацията ще става на база внесените осигуровки до 31 декември включително на предходната година и които са налични в системата на НОИ към 1 март на текущата година.

Служебното преизчисляване от 1 април не е пречка за подаване на заявление за ежегодно преизчисляване на пенсията. Това обаче има смисъл, ако пенсионерът има промяна в осигурителния доход - например заплатата, която получава вече е по-висока.

Ако обаче новият осигурителен доход е по-нисък, той няма да се вземе предвид и пенсията ще се определя само въз основа на стажа.

Според новата формула, пенсията от НОИ ще бъде намалена по-малко.

При определяне на редукцията на индивидуалния коефициент ще бъде отчетен трансферът от държавния бюджет в размер 12% за периода от 2009 до 2015 г., включително. Това означава, че намалението около 9%, а не в размер на 20%, както се предвиждаше в началото.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.