Разработката "Червей"

https://crimes.bg/index.php/analizi/razrabotkata-chervey/37536 Crimes.bg
Разработката "Червей"

Служители на отдел “Сигурност” в МВР ще бъдат разследвани заради престъпления, свързано с незаконно използване на СРС по време на разработката “Червей”, започнала по сигнал за изтичане на информация от вътрешното министерство.

От Върховната касационна прокуратура съобщиха, че при оперативното дело “Червей” не са подслушвани протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски.

То засягало само действия на служители на МВР, които нерегламентирано ползвали класифицирана информация. Екип от прокурори установил, че обект на СРС е била автоматизираната информационна система на МВР

В понеделник премиерът Бойко Борисов също заяви, че разработката “Червей” не била насочена срещу протестиращите, а срещу цяла система. Той добави, че за първи път чувал за такъв субект на подслушването, какъвто е при “Червей”.

Сега Софийската градска прокуратура трябва да изясни има ли нарушение, извършено от съдията, дал разрешение за СРС. Тя трябва да провери и начина на искане и прилагане на бръмбарите.

“Обектът на СРС, разрешаването му - мотиви, срок, начинът на прилагане, както и съответствието им с разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства, подлежат на детайлно изясняване, за да се разбере има ли извършено престъпление”, съобщиха от Върховната касационна прокуратура.

Прокурорите узнали за разработката “Червей” още в края на м.г. Те получили доклад от Бюрото за контрол на СРС, което било сезирано от ръководството на МВР и извършило проверка, която констатирала данни за извършени престъпления.

На 13 ноември 2014 г. по нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров екип от 7 прокурори влязъл в дирекциите “Сигурност”, “Информация и архив” и “Инспекторат” в МВР за проверка.

Целта била да се види как институциите, които имат право да искат използване на СРС, прилагат закона.

Преди това прокурорски проверки били направени и в службите “Военна информация” и “Военна полиция” към Министерството на отбраната. Те завършили с доклади с препоръки, изпратени на министъра на отбраната и на ръководителите на двете служби.

В МВР обаче прокурорите се натъкнали на факта, че 300 дни “Вътрешна сигурност” проучвала кой влиза в автоматизираната информационна система на ведомството.

Според Закона за СРС срокът за  подслушване и проследяване е  до два месеца. В случай на необходимост той може да бъде продължен, но не повече от шест месеца - 180 дни.

Когато се прави искане за продължаване, трябва “пълно и изчерпателно да се посочат резултатите, които са получени от прилагането на СРС, пише в закона. Експерти по прилагане на ЗСРС обаче обясниха, че ако има прекъсване на подслушването или проследяването и после отново се внесе искане в съда, то се разглежда като нов случай, към който обаче трябва да има нови мотиви.

В Наказателния кодекс е казано, че длъжностно лице, което противозаконно разреши или разпореди да се използват специални разузнавателни средства, или ги прилага, или съхранява информация, получена чрез тях, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 5 г. и с глоба до 5 хил. лв. Докладът на прокурорите бил предаден на главния прокурор Сотир Цацаров. В понеделник той обяви, че разработката “Червей” му е известна преди, тя да стане медийно достояние, но отказа повече подробности.

На 26 януари копие от доклада на прокурорите било изпратено и на вътрешния министър Веселин Вучков. Преди дни той обяви, че в министерството върви проверка и има предложени за наказания, включително и за използването на специални разузнавателни средства.

Той каза това на 6 фивруари, ден след като шефът на парламентарната комисия по вътрешни работи Атанас Атанасов обяви, че протестиращите срещу кабинета “Орешарски” са били подслушвани 300 дни.

Премиерът Бойко Борисов обаче заяви, че по разработката не са подслушвани и следени протестиращи. 

Бойко Рашков, шеф на Бюрото за контрол на СРС: 

При проверката констатирахме данни за престъпления

- Г-н Рашков, как се стигна до проверката на разработката “Червей”?

- Бяхме сезирани от ръководството на МВР. Извършихме проверка и изпратихме заключенията си на ръководството на вътрешното министерство и на прокуратурата, тъй като констатирахме данни за престъпления. Нека не звучи самохвално, но бюрото си свърши перфектно работата по този случай и за нас той е приключил.

- Какви престъпления според вас са извършени?

- Според нас може да има документни престъпления, престъпления по служба. Има един специален текст, който бе въведен в Наказателния кодекс през 2008 г., след като България бе осъдена по дело от Европейския съд. Той излезе с решение, че у нас се прилагат прекомерно голям брой СРС за мащабите на държавата.

Тогава се въведе чл. 284В, който гласи: Длъжностно лице, което противозаконно разреши или разпореди да се приложат СРС... се наказва със затвор от 1 до 5 г. затвор и с глоба до 5 хил. лв.

Вече излезе в медиите, че едно СРС е прилагано 300 дни. Такъв срок нашият закон не предвижда, максималният е 180 дни. Ето ви като пример едно сериозно нарушение.

- Проверката ви само по документи ли бе, или сте говорили с хората, които са използвали СРС?

- Проверката е документална, ние нямаме разследващи функции, но нашите хора са разговаряли с тях.

- Какво обяснение дават, като са ги питали защо 300 дни са прилагали СРС?

- Обяснение няма, има едно мрънкане, че имали били разрешение - срамен опит да се прехвърли отговорността.

- Срещу протестиращите ли е била насочена разработката “Червей”?

- При нашата проверка не е установено да са наблюдавани, следени и подслушвани лица, участващи в протестните действия срещу кабинета “Орешарски”.

- Каква тогава е била целта на това разследване?

- Разрешено е било да се прилагат СРС по отношение на служители на МВР.

- В крайна сметка “Червеи” стига ли до служители къртици в МВР, разкриват ли се някакви престъпления, теч на информация?

- Доколкото ни е известно, до никакви положителни резултати не са стигнали при използването на СРС. Престъпления не са разкрити.

- Кой е разрешил прилагането на тези спецсредства?

- Разрешението е дадено от компетентен съдия от Софийския градски съд.

- Трябва ли според вас някой от ръководството на МВР да понесе отговорност за този скандал, нима служителите от “Вътрешна сигурност” не са уведомили шефовете си за операцията?

- Въздържам се от отговор на въпроса за отговорността, нека да го оставим на прокуратурата. Мога само да ви кажа, че след промените в закона през 2013 г. министърът не участва в процедурата за СРС

В МВР имат регламент, според който всички искания за разрешения до компетентните съдилища би следвало да се съгласуват с главния секретар. В случая такова съгласуване не е направено по неизвестни за нас причини. Главният секретар е бил заобиколен и ние не знаем причината за това. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.