Пълен абсурд: Ето какво се случва със зелените сертификати на преболедувалите

https://crimes.bg/index.php/analizi/palen-absurd-eto-kakvo-se-sluchva-sas-zelenite-sertifikati-na-preboleduvalite/42423 Crimes.bg
Пълен абсурд: Ето какво се случва със зелените сертификати на преболедувалите

Ето какво се случва със зелените сертификати на преболедувалите

Зелените сертификати на голяма част от преболедувалите от коронавирус се оказват невалидни, въпреки че според новата заповед тяхната валидност се удължава с още 5 години.

Читател на TrafficNews сигнализира за абсурдната ситуация, в която се оказва не само той, но и хиляди наши сънародници.

Според европейските стандарти хората, които са преболедували преди 6 месец, вече са с изтекли сертификати.

Но у нас този срок бе удължен с още 6 месеца. Въпреки това сертификатите на тези хора се оказват невалидни. Причината за това е, че системата HIS автоматично генерира сертификатите на страните оъ ЕС. И в нея е зададен срок от 6 месеца.

Съответно при сканиране на QR-кода на сертификата на Атанас в системата излиза, че той е с изтекла валидност.

Служите на РЗИ в Пловдив заявиха, че много хора се оказват в подобна ситуация и в случая проверяващите се съобразяват с действащата заповед. При проверка те трябва да обърнат внимание на датата на теста, която е посочена в документа, пише БЛИЦ. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.