Ново 20: Лекарите вече ще имат право да отказват помощ на агресивни пациенти

https://crimes.bg/index.php/analizi/novo-20-lekarite-veche-shte-imat-pravo-da-otkazvat-pomosht-na-agresivni-pacienti/34267 Crimes.bg
Ново 20: Лекарите вече ще имат право да отказват помощ на агресивни пациенти

Новият национален рамков договор предвижда промени в закона на лекарската помощ. Според нововъведенията, лекарите и зъболекарите вече ще имат право да отказват преглед и лечение на агресивни пациенти. Договорът вече е публикуван в „Държавен вестник“. Той е с валидност от три години.

 

В него е записано, че на лицата, възпрепятстващи оказването на медицинска или дентална помощ, или накърняващи личното и професионалното достойнство на лекаря, е възможно да бъде оказвана медицинска помощ. Изключения правят единствено състояния, застрашаващи живота на пациентите, гласи текста на НРД.

 

В документ е заложена стриктната методика, според която директорите на болници и ръководителите на центрове в доболничната помощ ще разпределят парите по клинични пътеки от НЗОК между персонала на болничните заведения - лекари, медицински сестри, лаборанти, фелдшери и санитари.

 

Според промените, болничните директори трябва да заделят не по-малко от 50% от тези средства за разходи за персонала. В тях се включват не само месечните възнаграждения, но и осигуровките.

 

В размер на 80% от тази сума трябва да бъдат изразходвани за заплати на болничния персонал. Промени ще могат да бъдат правени, само ако министърът на здравеопазването издаде писмено разрешение след депозирането на писмено искане от страна на директора или управителя на болницата.

 

В договора е предвидено минимално съотношение между разходите за лекарите и специалистите по здравни грижи в съответните лечебни заведения и тези за медицински персонал, което е 64% към 36%. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.