Нова измама в сайтовете за онлайн търговия

https://crimes.bg/index.php/analizi/nova-izmama-v-saytovete-za-onlayn-targoviya/40712 Crimes.bg
Нова измама в сайтовете за онлайн търговия

Нова измама в сайтовете за онлайн търговия

Изобретателни хакери изтичват парите от дебитни и кредитни карти чрез нова измама. Десетки са българите, които се оказват въвлечени в масови измами в платформа за свободна търговия в интернет.

В схемата участват мними купувачи, които се свързват с продавачи с обяви в популярните сайтове. Най-често за комуникация се използва платформата Viber.

Мнимят купувач заявява желание да купи съответния продукт, но заявява, че не желае да плаща с наложен платеж. Той настоява да преведе сега парите чрез платформа, като за целта иска от продавача да последва определен линк, в който да посочите номера не неговата дебитна или кредитна карта.

Експертът по киберсигурност Любомир Тулев заяви пред Bulgaria ON AIR, че този линк е фишинг и води продавача към страница, която наподобява 100% страницата на известна компания.

"Трябва да посочиш номера на дебитната карта, но платформата изисква да въведеш и трите цифри на гърба на картата. Ако тя няма допълнителни защити за онлайн верификация, този платежен инструмент вече е компрометиран", категоричен е експертът.

Той допълва, че фишинг имейлът изглежда легитимен, но много често приканва за действие на момента.

От думите му става ясно, че хакерите използват уязвимостта ни да вярваме и да искаме. Често пострадалите усещат, че има нещо гнило, но решават все пак да пробват.

Експертът призовава да не следваме съмнителни линкове и ако станем жертва на подобна измама да се обърнем към правоприлагащите органи, които да извършат проверка, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.