Неочакван обрат по случая с Николай Банев

https://crimes.bg/index.php/analizi/neochakvan-obrat-po-sluchaya-s-nikolay-banev/42186 Crimes.bg
Неочакван обрат по случая с Николай Банев

Неочакван обрат по случая с Николай Банев

Процесът срещу бизнесмена Николай Банев претърпя неочакван обрат. Той ще бъде освободен срещу сумата от 200 хил. лева. Магистратите от Специализирания наказателен съд  постановиха парична гаранция за освобождаването му, пише БЛИЦ, позовавайки се на Флагман.

Мярката му за неотклонение на бизнесмена бе изменена от домашен арест на парична гаранция. От  19 май той бе под домашен арест. Постановената мярка подлежи на обжалване от прокуратурата. Тя може да бъде обжалвана пред Специализирания апелативен съд.

Интересното е, че обратът по този случай стана факт след решението на Европейския съд за правата на човека. Баневи осъдиха българската прокуратурата, заради ареста им, който продължи прекалено дълго, както и заради нарушаване на презумпция за тяхната невинност.

На 26 октомври 2018 година бизнесменът и съпругата му бяха арестувани във Франция. След това и двамата бяха екстрадирани у нас, където веднага бяха отведени в следствения арест.

Бизнесменът многократно настояваше за промяна в мярката му поради здравословните проблеми, които го измъчват. В ареста той изкара и тежък ковид, но въпреки това мярката му не бе променена.

Магистратите бяха категорични, че той може да окаже влияния върху показанията на свидетелите, които предстои да бъдат разпитани, в случай, че бъде освободен. Призованите свидетели бяха 800, но разпитаните бяха по-малко от 20, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.