Национална разузнавателна служба отговорна за отмяната на смъртна присъда на Живко Русев

https://crimes.bg/index.php/analizi/nacionalna-razuznavatelna-sluzhba-otgovorna-za-otmyanata-na-smartna-prisada-na-zhivko-rusev/36553 Crimes.bg
Национална разузнавателна служба отговорна за отмяната на смъртна присъда на Живко Русев

Преди дни в България се завърна Живко Русев от Гълъбово, който беше осъден в Иран на доживотен затвор за наркотрафик. Мъжът се прибра след 6 години в ирански затвор.През 2008 година Живко Русев, който тогава е международен шофьор, е арестуван в Иран със 150 килограма хероин в камиона. Наказанието там за това е смъртна присъда.На българското разузнаване веднага е поставена задача да направи опит за установяване на контакт с компетентни органи в Иран, които биха могли да повлияят върху решаването на случая.„Свързахме се с Министерството на националната сигурност и разузнаването и с Министерството на правосъдието. Разговорите бяха тежки”, разказа ген. Кирчо Киров.По думите му в условията на пълна секретност лично той е пътувал до Техеран за разговорите.„Единствената настойчива молба беше да не бъде реализирана смъртна присъда. Реакцията на иранската страна беше доста емоционална, защото там наказанията за наркотици са смъртни”, обясни ген. Киров.Молбата на българските служби била само да се наложи каквато и да е друга присъда, но не и смъртна.„Не поискаха нищо в замяна. Казаха, че молбата ще бъде докладвана на президента Ахмадинеджад и религиозния водач на Иран”, обясни ген. Киров.Молбата е била предадена от министъра на националната сигурност и разузнаването.„Още докато бяхме там, казаха, че има склонност да бъде разгледана нашата молба в положителен аспект”, обясни Киров.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.