Лоши новини за българската икономика и коронакризата

https://crimes.bg/index.php/analizi/loshi-novini-za-balgarskata-ikonomika-i-koronakrizata/39450 Crimes.bg
Лоши новини за българската икономика и коронакризата

Оглавихме поредната лоша класация

България заема лидерскара позиция в поредната лоша икономическа класация. Евростат разкри какв се е отразила коронакризата на всички европейски страни. Оказа се, че по време на кризата сме ограничили най-много разходите си, спрямо останалите жители на ЕС.

 

В през юли оборотът в търговията на дребно у нас бележи спада със 17,5%, спрямо същия месец на 2019 г. Това обявиха от Евростат.

 

Същевременно стана ясно, че общо за страните от ЕС спадът в продажбите от началото на пандемията вече е преодолян.

 

През юни търговията на дребно в ЕС бележи ръст с 1,3% на годишна база. През следващия месец също е отчетен ръст, който е в размер на 0,7%.

 

Единствената страна от ЕС, в която спадът на оборота в търговията на дребно е двуцифрен за всички месеци от март до юли спрямо същия период на миналата година, е България.

 

Очевидно не само ограничителните мерки са провокирали тенденцията със свиване на разходите. Подобни мерки бяха приложени в повечето страни от Европейския съюз.

 

Влияние оказа и страхът на българите, които се чувства несигурни от развитието на кризата и предпочитат да се въздържат от покупки. 

 

Това поведение ще се окаже голям удар за икономиката на страната. След нас по спад в продажбите на дребно се нарежда Малта, където отчетеното намаление е в размер на 8,1% на годишна база. На трето се нарежда Люксембург със спад от 6,1%, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.