Конфликт с босове на СИК погубва първия приватизатор на Слънчев бряг (Димитър Янков разстрелян със 7 куршума)

https://crimes.bg/index.php/analizi/konflikt-s-bosove-na-sik-pogubva-parviya-privatizator-na-slanchev-bryag-dimitar-yankov-razstrelyan-sas-7-kurshuma/37978 Crimes.bg
Конфликт с босове на СИК погубва първия приватизатор на Слънчев бряг (Димитър Янков разстрелян със 7 куршума)

Конфликт с известни босове от СИК или спор с високопоставени политици са сред водещите версии за екзекуцията на мощния бизнесмен и шеф на общинския съвет в Несебър Димитър Янков на 9 май 2007 г.

 

Макар да нямат пряка връзка помежду си, интересите на подозираните като поръчители на покушението се припокриват, твърдят запознати с разследването.

 

 И двете страни към момента на убийството са в пряк конфликт с Янков. Поводът е борба за контрола над туристическия бизнес в Слънчев бряг. Самият Димитър Янков приживе е най-мощният собственик на хотели в курорта. Прочул се е с прякора "първия приватизатор на Слънчака" покрай покупката на хотел "Хризантема". Скоро до него се нареждат още няколко знакови хотела и десетки от най-оборотните кръчми в курорта. Апетитът на политика бизнесмен за нови придобивки така и не е задоволен. Вместо това Янков влиза и в политиката и чрез поста си и свои хора на практика контролира случващото се в Община Несебър.

 

 Това логично го поставя в конфликт с няколко мощни лобита, които също са хвърлили око върху оценявания на стотици милиони бизнес в курорта. При подобни огромни интереси, в съчетание с хора от властта и босове от подземния свят, е напълно логично днес, 12 години по-късно, покушението над Янков да е в графата "неразкрити". Независимо от открития отпечатък от килъра и няколко преки свидетели.

 

 Самото убийство на Димитър Янков е извършено вечерта на 9 май 2007 г. Малко след девет часа той се качва на луксозния си джип "Порше Кайен" и потегля от Слънчев бряг към Бургас. Хора, говорили с него през деня, се кълнат, че не е изглеждал притеснен. Пътува сам без гардове, а законният му пистолет е небрежно захвърлен сред купищата книжа в лъскавия автомобил.

 

 Както почти всяка вечер политикът бизнесмен се отправя към жилището на приятелката си Красимира. За отрицателно време мощната кола глътва пътя до бургаската ул. "Гладстон" 71, където е любовното му гнездо. Янков паркира автомобила си пред блока на Красимира. Изгася мотора спокойно и се готви да излезе от колата. В този момент към джипа се приближава млад, изключително слаб мъж с тъмни дрехи и шапка на главата. Без каквото и да е притеснение килърът вади пистолет и изстрелва седем куршума по мястото на шофьора. Всички те попадат право в целта и след секунди мощният бизнесмен издъхва.

 

 За разлика от повечето поръчкови екзекуции на тази има многобройни свидетели. Самата централна бургаска ул. "Гладстон" е оживена до късно вечер. Така при последвалите разпити от полицията се оказва, че продавач и клиент в съседен магазин са видели действията на килъра. Възрастна жена, хвърляща боклука си, се разминава с него секунди след стрелбата. Друг минувач вижда как убиецът се качва в автомобил и изчезва с мръсна газ.

 

 Ден след екзекуцията разследващи откриват оръжието на престъплението - пистолет "Байкал". То е изхвърлено в контейнер на няколко пресечки от лобното място на Янков. Експертиза доказва, че пистолетът е преправен от боен в газов. По ударника са открити отпечатък и ДНК следи от стрелеца. Намерен е и оръжейният майстор в Казанлък, направил дръжката на оръжието.

 

 Многобройните улики и свидетелски показания така и не успяват да доведат криминалистите до физическия убиец. Твърди се, че близки на Янков са посочили най-вероятните хора, поръчали убийството му. До момента за нито един от тях не е известно да е официално заподозрян.

 

Така и до днес екзекуцията на един от най-мощните туристически босове остава неразкрита. Остават единствено силните подозрения, но заради липса на сигурни доказателства и "неформален гръб отгоре" всичко си остава на ниво подозрения, разкриват антимафиоти.

 

 По думите им покрай създаването на туристическата си империя Янков влиза в конфликт с множество силови босове. С други като боса на ВИС-2 Георги Илиев и митичния контрабандист Иван Тодоров-Доктора е добър приятел. 


Сред актуалните му врагове преди убийството са висши кадри от групировката СИК. Твърди се, че по това време те държат южния плаж на Слънчев бряг. Там се намира един от хотелите на Янков, който е застроил дял от плажната ивица с басейн. Макар сикаджиите многократно да го предупреждават да си плати за своеволието, бизнесменът отказва. И то по доста обиден начин, гласи мълвата. Според запознати Янков разчита на помощ от местен силов бос, с който хора от СИК воюват по това време за контрол над дрогата в Слънчев бряг.

 

 Наред с басейна интересите на хотелиера-политик и силоваците се сблъскват и покрай продажбата на апетитен парцел на ключово място в Слънчев бряг. Ядосан, че теренът е продаден под носа му, Янков публично се заканва да атакува сикаджиите чрез свои хора в прокуратурата. Малко след това следва и убийството му.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.