КОНФИСКАЦИЯ: НАП продава колите на пияни милионери – Mercedes ML, Land Rover, Lexus

https://crimes.bg/index.php/analizi/konfiskaciya-nap-prodava-kolite-na-piyani-milioneri-mercedes-ml-land-rover-lexus-3/123119 Crimes.bg
КОНФИСКАЦИЯ: НАП продава колите на пияни милионери – Mercedes ML, Land Rover, Lexus

Луксозни автомобили, отнети от пияни или дрогирани милионери, пълнят търговете за публична продан на НАП, показа Нова. От видеото се видя, че в двора на МВР престояват луксозни SUV-ове като Mercedes ML, Land Rover, Lexus, Toyota Land Cruiser, Citroen C-crosser.

Отнетите автомобили на пияните и дрогирани шофьори вече се продават на търгове в различни части на страната. Веднъж конфискуван, автомобилът може да бъде закупен обратно от собственика си.

11 автомобила, отнети по новия закон от пияни и дрогирани водачи в Бургаско, са в много напреднала фаза за обявяване на търг. Първите два безпрецедентни досега търга са напълно подготвени и съответно две коли ще бъдат обявени за публична продан през януари, разказаха от местната НАП.

Веднъж конфискуван, автомобилът може да бъде закупен обратно и от собственика си – стига да се яви и да се пребори на търга. Според говорителя на НАП Бургас Христо Узунов става дума за окончателно отнети в полза на държавата автомобили – с присъди или съдебни решения.

За период от близо пет месеца Областната дирекция на МВР в Бургас е иззела близо 200 моторни превозни средства, чиито водачи са шофирали след употреба на алкохол или наркотични вещества, съобщи междувременно БТА, позовавайки се на данни на полицията. От тях за шофиране след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила са иззети 98 машини, а 100 са отнети за шофиране след употреба на наркотични вещества.

От МВР припомниха, че вариантите при проверките на шофьорите са два – вариант, при който водачът е собственик на управляваното МПС, и втори, ако е само ползвател.

В първия случай – личното моторно превозно средство се иззема от органите на реда и се транспортира до охраняем паркинг, където остава до приключване на наказателното преследване срещу пияния или дрогиран водач. Реално той остава собственик на колата, до произнасянето на присъда. При осъдителна такава задължително се постановява отнемане на автомобила в полза на държавата.

Във втория случай, когато моторното превозно средство не е собственост на спрения водач–нарушител, то се иззема от полицията с протокол, като веществено доказателство във връзка с извършеното престъпление, а в хода на наказателното производство лицензиран оценител оценява стойността на автомобила. При евентуална осъдителна присъда съдът налага на виновния глоба, равностойна на оценката на моторното превозно средство.

Общо 192 са моторните превозни средства в това число леки автомобили и мотоциклети, шофирани без шумозаглушители или с неизправни такива, посочиха още от МВР-Бургас. Нарушителите са установени в периода от първи септември до момента по време на стартирала акция на служителите от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас. Срещу тях са образувани административно-наказателни производства, като предвидените принудителни административни мерки ще се приложат с цялата им строгост, посочиха от вътрешното ведомство. 

Проверките на служителите от сектор „Пътна полиция“ преимуществено са в тъмната част на денонощието на места, за които има данни, че се преминава с липсващи или неизправни шумозаглушители. На водачите се издават и връчват актове за установяване на административното нарушение, както и заповеди за временно спиране от движение на управляваното МПС. Санкцията, предвидена в закона за този вид нарушения, е глоба в размер до 200 лева и спиране от движение на автомобила или мотоциклета до отстраняване на неизправността.

Съдилищата в България отнемат в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества от началото на август .г.. Това, което преди година се приемаше като популистка идея на прокуратурата, стана факт с изменения в Наказателния кодекс, публикувани в брой 67 на „Държавен вестник“.

Новата алинея 5 към член 343б мина незабелязано на фона на увеличените от депутатите наказания за смърт на пътя. В нея са описани няколко случая, при които се стига до конфискация на автомобила. Първият е, ако се шофира с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева. Вторият е, ако шофьорът вече е осъждан за шофиране след употреба на алкохол – при повторно нарушение с над 0.5 промила се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба.

Ако се управлява автомобил след употреба на „наркотични вещества или техни аналози“, наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. При рецидив наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева. Ако нарушителят не е собственик на управляемия автомобил, може да заплати равностойността му.

Източник: narod.bg

 

1 Коментара

Kira

преди 3 месеца

Хора, знаете ли, че с повишаване на имунитета вие ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, освен това ще се почувствате по-млади. Подсилвам имунитета си с едно от най-добрите лекарства и го купувам тук---- https://use.my/zf32

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.