Как пандемията повлия на спестяванията?

https://crimes.bg/index.php/analizi/kak-pandemiyata-povliya-na-spestyavaniyata/38993 Crimes.bg
Как пандемията повлия на спестяванията?

Пандемията и свързаните с нея ограничителни мерки оказаха влияние върху спестяванията

Пандемията от коронавирус повлия на спестяванията на хората, но не в очакваната насока. Наложените заради мерки доведоха до ограничаване на пазаруването, свиване на оборотите и проблеми в редица сектори, пише БЛИЦ, позовавайки се на Труд бг.

Заради несигурността хората натрупаха спестявания. Около 16,9% от доходите си са спестили домакинствата в еврозоната само през първото тримесечие на годината, когато стартира въвеждането на ограничителни мерки срещу коронавируса.

Експерти коментират, че това е абсолютен рекорд, изразяващ се в по-висок дял на спестяванията от получените доходи за всички времена.

От Евростат съобщават, че за предходното тримесечие спестяванията са бил с дял от 12,7%.

Наблюдава се спад по отношение на инвестициите за покупка на имоти до 8,7% от доходите, при стойност от 9,1% за предходното тримесечие.

Данните сочат, че интересът към покупката на жилища се запазва относително висок.

Но за сметка на това се свиват общите разходи и това води до спестяване на рекордни суми.

Европейската централна банка съобщава, че част от спестяванията са в резултат от ограниченията за пътуване и социални контакти.

В анализа си финансовата институция подчертава, че огромна част от спестяванията се дължат на несигурността в икономически аспект. Но точно това спестяване нанася удар на сектори, които нямат нищо общо с туризъм и пътувания, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.