Изгодно ли е еврото за България? (Ето какво е мнението на експерта)

https://crimes.bg/index.php/analizi/izgodno-li-e-evroto-za-balgariya-eto-kakvo-e-mnenieto-na-eksperta/39362 Crimes.bg
Изгодно ли е еврото за България? (Ето какво е мнението на експерта)

Експерт разкри дали еврото е изгодно за България

 България и Хърватия са в чакалнята на еврозоната от месец юли. И двете страни не трябва допускат по-високо от 15% колебание на националните си валути спрямо еврото, според главното условие за влизане в еврозоната, съобщава DW.

„Франкфуртер Алгемайне Цатунг“, че най-рано в началото на 2023 година двете страни могат да станат пълноправни членки на еврозоната.

Двете страни трябваше да покрият определени критерии, за да влязат в чакалнята. 

 

Изданието отбелязва, че пандемията може да забави влизането на България и Хърватия в еврозоната.

 „Зюддойче Цайтунг“ съобщава, че в Брюксел новината влизането на двете страни в еврозоната е приета с "потупване по рамото", позовавайки се на анализа на хайделбергския професор Фридрих Хайнеман.

Но това самодоволство е смущаващо за всекиго, който се вгледа по-внимателно.

Проф. Хайнеман допълва, че за еврото напират единствено бедните страни.

Той счита, че става въпрос най-вече за апетитите към преразпределените средства и еврото не е привлекателно за икономически здравите страни.

Според него членството в еврозоната поставя на кантар предимствата на общата валута и опасностите, но за бедните страни то определено е изгодно.

"Но Европа не бива да си прави илюзии за последствията. С всяка крачка напред към преразпределение и към общоевропейски гаранции за задълженията общата валута, а във все по-голяма степен и целият европейски интеграционен проект, губят своята притегателна сила за икономически здравите страни-членки", споделя още известният професор.

Източник: Вести.бг

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.