Инвестиция в имот по време на криза: Какво е важно да знаем?

https://crimes.bg/index.php/analizi/investiciya-v-imot-po-vreme-na-kriza-kakvo-e-vazhno-da-znaem/38788 Crimes.bg
Инвестиция в имот по време на криза: Какво е важно да знаем?

Пандемията и свързаната с нея рецесия поставят куп въпроси тези, които обмислят инвестиция в имот

Търсещите начини да защитят спестяванията си, се питат дали сега моментът е подходящ за инвестиция в имот.

Но този въпрос няма еднозначен отговор и подобна инвестиция има както своите плюсове, така и своите негативи.

Най-добрият момент за инвестиция в имот остава времето на най-високото ниво на рецесията. Това предполага многократно повишаване на безработицата в пъти над текущите нива, отказ от страна на държавата да предоставя финансови стимули. Всичко това създава предпоставка за спад на цените на имотите с около 20%.

Поведението на продавачите също се счита за минус в настоящата ситуация. Те все още са в своя "измислена" реалност и не са се адаптирали към ситуацията. Това се случи и през 2008-а година.

Предстои адаптация на пазара към намаленото търсене, трудностите на предприемачите и замразяването на финансирането на проекти.

Имот.бг, който е сред водещите сайтове в бранша, отчита че в момента средната цена за столицата е 1100 евро за кв.м. при 1113 евро за кв.м. към 3 март тази година. Тези показатели се определят като "плато" на относителна стабилност на цената на имотите.

По-добрата доходност на имотите спрямо спестяванията в банката е сериозен позитив и привържениците на тази теза се позовават на факта, че имотите винаги произвеждат по-висока доходност. Опонентите им са на мнение да не се пренебрегва и вероятността от спад на наемите. Това би довело до по-ниска доходност на инвестицията.

 

Имотната инвестиция отдавна се е доказала като най-доброто средство срещу инфлация в исторически план, пише money.bg.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.