Голяма част от пенсионерите ликуват след тази новина

https://crimes.bg/index.php/analizi/golyama-chast-ot-pensionerite-likuvat-sled-tazi-novina/40253 Crimes.bg
Голяма част от пенсионерите ликуват след тази новина

Добра новина за голяма часто от пенсионерите

Голяма част от пенсионерите имат повод за радост и най-вече тези от тях, които получават най-ниска пенсия. Поредната добра новина за тях е вече факт.

От 2021 година има промяна в размера на сумата, която може да бъде запорирана от пенсията. Причината за това е увеличението на минималната заплата, която става 650 лева, пише БЛИЦ, позовавайки се на в. Монитор.

Принудително изпълнение може да бъде насочено само върху пенсии с месечен размер над минималната работна заплата, т. е. от по-ниските пенсии не могат да се правят удръжки. Това е посочено в Гражданския процесуален кодекс. Това означава, че на практика защита от запор имат над 85% от пенсионерите у нас по данни на Националния осигурителен институт (НОИ). Това са над 1,8 милиона българи. Размерът на тяхната пенсия е до 650 лв.

Принудително изпълнение важи и за работещите, които получават възнаграждение до минималната заплата.

В най-много случаи запор на пенсии се налага заради неплатено парно. Предвижда се и промяна в размера на удръжката на пенсиите със запор, в резултат от определения нов размер на минималната работна заплата за страната. 

Например, ако пенсионер или работещ получава месечно между 650 лева (колкото ще стане минималната заплата) и 1300 лева (двукратния є размер), може да му бъде запорирана 1/3 от дохода, ако няма деца и една четвърт, ако има такива, които издържа, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.