Ето какво ще се случи с минималната работна заплата, пенсиите и обезщетенията през 2022 година

https://crimes.bg/index.php/analizi/eto-kakvo-shte-se-sluchi-s-minimalnata-rabotna-zaplata-pensiite-i-obezshteteniyata-prez-2022-godina/42467 Crimes.bg
Ето какво ще се случи с минималната работна заплата, пенсиите и обезщетенията през 2022 година

Ето какво е предложението на служебното правителство за размера на пенсиите, обезщетенията за безработица и за отглеждане на дете до 2-годишна възраст

 

ОТ 2022 година ще влязат в сила някои промени в обезщетенията, получавани от голяма част от българските граждани. В периода от 1 януари 2022 г. до 30 юни 2022 година минималната пенся да е в размер на 370 лв., а след това да се вдигне на 392,57 лв., това е заложено в проектобюджета.

Предлага се и промяна в минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите и той да се вдигне на 710 лв. Предложението е това да бъде сумата и на минималния месечен размер на осигурителния доход на тютюнопроизводителите и земеделските производители. 

Максималният осигурителен доход да се вдигне на 3 400 лева, гласи предложението в проектобюджета, пише БЛИЦ, позовавайки се на БТА.

Предложението е таванът на пенсиите да стане 1500 лева.

Служебното правителство предлага още минималното дневно възнаграждение за безработица да стане 12 лв., а максималното - 74,29 лв.

Предлага се и вдигане на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, което да стане 650 лв.

В проектобюджета е предвидено и отпускане на еднократната помощ при смърт на осигурено лице, която да е в размер на 540 лева.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.