Експерт разкри голяма грешка в тестовете за Гърция

https://crimes.bg/index.php/analizi/ekspert-razkri-golyama-greshka-v-testovete-za-garciya/39102 Crimes.bg
Експерт разкри голяма грешка в тестовете за Гърция

Експерт посочи голяма грешка в тестовете за Гърция

Пред лабораториите, които предлагат тестове за изследване на коронавирус, ежедневно се извиват опашки, след като Гърция заяви, че в страната ще се влиза само с негативен тест.

Пулстратегията или така нареченото групово изследване е изключително популярно в момента. Но според експерти това е голяма грешка, когато се касае за издаване на сертификат за пътуване зад граница.

В ефира на Bulgaria ON AIR проф. Албена Тодорова заяви, че пултестовете са много добър скринингов тест за бързо скриниране на голяма група хора. Тя добави, че те са подходящи единствено за регулярно тестване.

Експертът добави, че при смесването на 5 проби в една, се намалява вирусният товар.

Възможно е това да стане причина за фалшиво отрицателен резултат. Проф. Албена Тодорова изтъкна, че пултестовете са неприложими за пътуване в чужбина.

Тя поясни, че при положителен резултат от пултеста всички смесени проби се изследват индивидуално и резултатите от тях се представят на РЗИ. Единствено отрицателните тестове не се докладват на РЗИ.

Специалистът по генетика добави, че при увеличаване на броя на изследваните, се увеличава и броят на положителните проби.

Тодорова добави, че е важно какъв тест е подбран за изследването, за да се избегнат фалшиво отрицателни резултати, променящи статистиката.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.