Добра финансова вест: Вдигат пенсиите

https://crimes.bg/index.php/analizi/dobra-finansova-vest-vdigat-pensiite/40729 Crimes.bg
Добра финансова вест: Вдигат пенсиите

Предложението е за увеличение с повече от 5% и се отнася за всички пенсии

Увеличение на пенсиите в размер на 5,5% предвижда новия план за изпълнение на Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България. Той е качен за обществено обсъждане, пише БЛИЦ, позовавайки се на Труд бг. Това ще се случи от месец юли 2022 година. 

Министерство на труда и социалната политика стои зад разработката на този план.

Проектът е изготвен в рамките на Междуведомствената работна група по демографските въпроси, доходите и жизненото равнище към министъра на труда и социалната политика. В нея участват представители на министерства, държавни агенции, социалните партньори, Националния осигурителен институт, Националния статистически институт, Българския червен кръст и др.

Една от мерките в плана за увеличаване на доходите от пенсии е индексирането им. Въз основа на заложените в бюджетната прогноза за 2021 - 2023 г. ръст на средния осигурителен доход и ниво на средногодишния хармонизиран индекс на потребителските цени е изчислено процентното увеличение, което ще бъде в размер на 5.5 %.

Това означава, че от 1 юли 2022 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи ще се вдигне на 316,50 лв. От тази дата социалната пенсия за старост ще стане 158,89 лева, пише БЛИЦ. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.