Д-р Ангел Кунчев разкри дали има риск за страната ни от коронавирус

https://crimes.bg/index.php/analizi/d-r-angel-kunchev-razkri-dali-ima-risk-za-stranata-ni-ot-koronavirus/34273 Crimes.bg
Д-р Ангел Кунчев разкри дали има риск за страната ни от коронавирус

Доц. д-р Ангел Кунчев коментира ситуацията с грипната епидемия у нас и коронавируса в Китай. Той заяви, че миналата седмица заболеваемостта се е повишила до 227 на всеки 10 000 душо. Тези стойности са близо до епидемичните.

 

Пиковите стойности ще станат факт в края на януари, началото на февруари, заяви доц. д-р Ангел Кунчев, цитиран от Нова телевизия.

 

Специалистът допълни, че при грипа динамиката е изключително висока, както бързо се вдига, така и бързо намалява заболеваемостта. Кунчев допълни, че 1/3 от областите в България са в грипна епидемия.

 

Той допълни, че при коронавируса най-важно е да не придобива по-висока патогенност, което би довело до бързото му разпространение. 

 

Това е възможно единствено при ежедневен и близък контакт със заразени. 

 

Ако това се случи, задължително е прилагането на всички мерки за сигурност".

 

Специалистът добави, че днес е била създадена оперативна работна група към МЗ, чиято дейност е свързана с прилагане на всички мерки срещу короновируса и за страната ни няма риск. В групата ще се включат и служители от Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Министерство на външните работи.

 

Кунчев поясни, че мерките в Китай са изключително строги. Летището в Ухан ще остане затворено. Няколко града са под пълна блокада. Генералният директор на СЗО е там, за да следи за стриктното прилагане и уеднаквяване на мерките. 


 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.