Арестуват и шефа на хакера Кристиян Бойков

https://crimes.bg/index.php/analizi/arestuvat-i-shefa-na-hakera-kristiyan-boykov/38057 Crimes.bg
Арестуват и шефа на хакера Кристиян Бойков

Работата по случая продължава

Очаква се да бъде арестуван и шефът на компанията-работодател на хакера на НАП – Кристиян Бойков – Иван Тодоров.

 

Това стана ясно от думите на топ ченге, който е в час с продължаващото разследване срещу 20-годишния хакер Кристиян Бойков, твърди Лупа бг.

 

Според информацията компютърните спецове са въртели незаконна търговия с личните данни на стотици хиляди българи. Търсят се доказателства, че хакерите са присвоявали имената на клиентите на големи фирми и са ги продавали на конкуренцията.  Криминалистите вървят по следа, че Иван Тодоров и компания са „забърсали” данните на 200 000 купувачи на голяма автомобилна компания, за да ги предадат срещу съответното заплащане на прекия им конкурент.

 

И още – в МВР проверяват случай на продажба на досиетата на много нашенци на хазартна фирма – хегемон в специфичния бизнес. Затова и разследващите ровят за доказателства за кибершпионаж и разгласяване на лични данни в противовес на закона. Шефът на „ТАД Груп“ обича да пътешества Именно с цел събиране на доказателство вчера спецченгета от ГДБОП влязоха в офисите на „ТАД Груп”. От фирмата вече обявиха, че застават зад своя служител и няма да декриптират служебните компютри за разследващите.

 

В един от иззетите от Кристиян Хакера компютри, който вече е разкодиран, е открита информация, според която пловдивчанинът е разполагал с масив от данни от НАП, по-голям от този, изпратен на медиите, при това дни преди първия имейл, с който се съобщава за атаката. Според главния прокурор Сотир Цацаров проблемите няма да се решат само със задържане на нарушителя. По думите му Кристиян Бойков не е действал сам. Вероятно с нелегалния бизнес е запознат и неговият работодател Иван Тодоров.

 

Според Lupa.bg, 41-годишният компютърджия е милионер в евро. Освен че работи под шапката на американска компания в сферата на киберсигурността, Тодоров е крупна фигура и в ресторантьорството.  Тодоров, който лично поканил Криссс още на 18 години да работи за него уж като „бял хакер” и да тества надеждността на компютърните системи, започнал да трупа състояние със заведения във Варна. 

 

Към днешна дата шефът на „Тад Груп” е собственик на над 25 фирми за управление на хотели и кръчми из цялата страна, а имането му се оценява на няколко милиона евро.

 

Тодоров, който лично поканил Кристиян, познат в компютърния свят с псевдонима Криссс, уж като „бял хакер” и да тества надеждността на компютърните системи, започнал да трупа състояние със заведения във Варна от веригата SUBWAY. Интересното е, че роденият на 13 октомври 1978-а компютърен спец отваря първия си ресторант през 2008 г. Шест месеца по-късно е назначен и за Агент бизнес развитие на SUBWAY за България. Под неговото ръководство към момента са открити общо 40 ресторанта в страната, 24 от които са негова собственост.

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.