5 от Най-Гръмките Скандали в Световния Футбол

https://crimes.bg/index.php/analizi/5-ot-nay-gramkite-skandali-v-svetovniya-futbol/38708 Crimes.bg
5 от Най-Гръмките Скандали в Световния Футбол

 


Футболът винаги е бил синоним на страхотни спектакли и невероятни емоции за всички почитатели на най-гледания спорт на планетата. Но освен своята развлекателна и чисто спортен същност, световния футбол има и една по-тъмна страна, която петни името на този иначе изключително спортсменски спорт. Затова днес ще се спрем на 5 от най-гръмките скандали в световния футбол изобщо!

1. Скандала Калчополи в Италия

През 2006-та година избухна може би най-големия скандал в света на футбола носещ името Калчополи. Цялата сага се разви в италианската Серия А, след като стана ясно, че определени клубове във висшия ешелон на италианския шампионат са използвани определени съдии, които да ръководят развоя на събития в полза на тези отбори. Измежду засегнатите клубове най-голямо впечатления правят грандовете Ювентус и Милан.

Най-засегнат от Калчополи без съмнение бе отбора на Ювентус, който през 2019-та грабна своята 35-та титла от Серия А, като бианконерите бяха изпратени в Серия Б, а титлите им от 2005-та и 2006-та бяха отнети. От тогава насам мерките за борба с корупцията в италианския шампионат определено се подобриха, като в последтвие Юве отново се превърна в хегемон в Серия А.

2. Корупционния Скандал във ФИФА през 2015-та

През 2015-та година избухна безпрецедентен скандал в Международната футболна федерация (ФИФА) свързан с конкретни корупционни схеми. Тогава стана ясно, че 14 бивши и настоящи висшестоящи лица в структурата на ФИФА са замесени в корупционни схеми свързани с взимане на подкуп.

Обвиненията бяха относно взимането на подпук възлизащ на над 100 милиона долара, които хора от организацията са прибрали от държави имащи амбицията да са домакин на световното първенство. В последствие, този невиждан по мащаб скандал доби и политически облик, в който се включиха страни, като Русия и Великобритания.

3. Аферата на Джон Тери със Съпругата на Уейн Бридж

Джон Тери и Уейн Бридж бяха дългогодишни съотборници в тима на Челси и националния отбор на Англия, като освен това двамата бяха приятели извън терена. В началото на 2010-та година обаче се появи информация, че Джон Тери има афера с жената на своя тогавашен приятел, който вече носеше екипа на Манчестър Сити, като по това време според конкретните футболни залагания гражданите бяха далеч от фаворитите във Висшата Лига.

В последствие стана ясно, че Уейн Бридж е съкрушен от новината за предателството на своя приятел и неговата съпруга, от която той има син. От този момент между Тери и Бридж вече прехвърчаха искри, като по време на мачовете между Челси и Ман Сити, наранения бранител дори отказваше да се ръкостиска с вече бившия му приятел.

 





 

4. Допинг Скандала на Диего Армандо Марадона

През лятото на 1994-та година по време на паметното за България световно първенство, отбора на Аржентина преживява истински кошмар. Тогава абсолютния диаманд в селекцията на тима Диего Марадона дава положителна проба за пет различни видове ефедрин.

Това моментално изважда легендарния аржентинец от състава на "албичелестите", които са в една група именно с българския национален отбор по футбол. И след загуба от нашите с 2:0, аржентинците отпадат още на осминафиналите след загуба от другото балканско чудо на турнира Румъния.

5. Убийството на Андрес Ескобар

Отбора на Колумбия взе участие в същия паметен за България Мондиал 1994, въпреки че развоя на събитията за южноамериканците бе далеч по-неприятен. Всичко започва с автогол на колумбиеца Андрес Ескобар, който не успява да изчисти топката и тя се озовава в мрежата на колумбийците.

В последствие те отпадат от турнира след слабо представяне, а мнозина в страната винят именно Ескобар за краха на тима. В крайна сметка, само 10 дни след своя злощастен автогол Андрес Ескобар е застрелян на паркинг в своята родина. След време се разбира, че причината е била именно автогола на покойния футболист, което не се е понравило на местните картели.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.