Защо нашите власти не предават Петричкия Ескобар на Гърция?

Гърция издирва нашият наркотрафикант Огнян Атанасов с Европейска заповед за арест, нашите власти обаче отказват да го екстрадират

by Станимир Тeнев
4 922 views

Неслучайно наричат Огнян Атанасов с помпозното име Петричкия Ескобар – той е най-могъщия наркотрафикант в Югозападна България и владее наркоканалите в целия регион. Само преди десетина дни името на Огнян Атанасов „светна“ в Интерпол с Европейска заповед за арест, подпечатана по настояване на гръцката прокуратура.

Наркобаронът бе закопчан от ченгета в Благоевград, но само няколко дни след това окръжните магистрати го пуснаха на свобода, като не се съобразиха с искането на прокуратурата за постоянен арест на Петричкия Ескобар.

Атанасов успял да избяга от гръцки затвор

На какво основание магистратите не се съобразяват с Европейската заповед за арест?

Според съдиите Огнян Атанасов бил издирват с изтекла Европейска заповед за арест по давност. Те не предават на Гърция наркотрафиканта, защото според тях той е излежал наказанието си там, а принцип в правото е, че не можеш да имаш две присъди за едно извършено от теб престъпление.
Оказва се, че Атанасов бил арестуван и съден в Гърция за наркотрафик, като получил 18 години затвор пред 1996 г. Петричкия Ескобар лежи в пандиза обаче само 24 месеца, като успява да избяга от затвора в Халкидики и се озовава у нас. В България пък той получава условна присъда за същото деяние. На това се дължи и юридическият чадър разпънат над Атанасов.
Източник: „Уикенд“

Вижте още

Оставете коментар

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.