Японският премиер подаде оставка

by npetrov
3 317 views

Това е вторият път, когато Абе напуска поста си
Японският премиер  Шиндзо Абе подаде оставка, с което предизвика тежък политически трус, предаде телевизия Ен Ейч Кей.
 
Според обществената медия, премиерът е взел това решение, тъй като иска да избегне ситуации, при които националната политика ще бъде затруднена от влошаването на хроничната му болест.
 
Това ще бъде вторият път, когато Абе напуска поста си по медицински проблеми, допълни Ен Ейч Кей.
Той се оттегли през 2007 г. заради възпаление на червата, след като бе само една година на власт. През 2012 г., отново се завърна на висшия пост след убедителна победа на изборите за долната камара на японския парламент.
 
Ройтерс допълни, че Абе ще даде пресконференция следобед, на която се очаква да засегне нарастващата загриженост относно здравословното му състояние след два скорошни болнични прегледа за една седмица.
Служители от управляващата партия заявиха, че Абе е добре със здравето. Визитите на премиера на Япония в болницата обаче подхраниха спекулациите. Една от тях е продължила близо осем часа.
 
Мнозина се запитаха дали премиерът на Япония ще може да продължи да изпълнява задълженията си до края на неговия мандат – септември 2021 г.
В понеделник той надмина рекорда за най-продължително управление като премиер, поставен от неговия прачичо Ейсаку Сато преди половин век.

Вижте още

Оставете коментар

Captcha + 78 = 85

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.