Живи да ги ожали човек шефовете в НАП – вижте в какви имоти живеят

https://crimes.bg/vodeshha-tema/zhivi-da-gi-ozhali-chovek-shefovete-v-nap-vizhte-v-kakvi-imoti-zhiveyat/27332 Crimes.bg
Живи да ги ожали човек шефовете в НАП – вижте в какви имоти живеят

Оказа се, че доскорошният шеф на НАП Румен Спецов далеч не е единственият вископоставен бирник с апетитен имот за милиони в Дубай. С престижни жилища в ОАЕ през миналата есен са се обзавели и настоящият зам.-директор на НАП Георги Димов, както и двама от подчинените му в дирекция „Фискален контрол“.


За разлика от Спецов, който все пак декларира притежаваното от него жилище в Дубай на стойност 1.1 млн.лв., то Димов е пропуснал да впише топ имота в данъчната си декларация.

Той се е сдобил с апартамента с площ 132 кв. м. в затворен жилищен комплекс на изкуствения остров „Палм Джумейра“ през миналата година. Така и не става ясно каква сума е платил за лъскавия си имот там.


Любопитна подробност е, че имотите на Спецов и Димов се намират в една и съща кооперация. При все, че Спецов е декларирал, че имотът му там струва 1.1 млн. лв., то според запознати стойността му е поне двойно по-висока.


Припомняме, че Спецов и Димов, са разследвани от ДАНС заради поискания рекорден подкуп в размер на 5 млн. от мастит петролен бос. Подкупът бе поискан през пролетта.

Въпросният търговец е бил изнудван от двама служители на ГД „Фискален контрол“ по повод спор около възстановяване на ДДС в размер на над 30 милиона лева на десетки фирми от орбитата му, занимаващи се с внос на горива и енергия от Австрия и Румъния.


Петролният бизнесмен бил осведомен, че ако иска да му бъде възстановено ДДС-то, ще трябва да приготви 5 млн. лв. подкуп за тандема Румен Спецов – Георги Димов.

Неотдавна обаче разследването на ДАНС стопира тази крупна корупционна афера. Съмненията са, че новият силен човек в митниците и държавата Николай Копринков, е разпоредил замразяването на случая, макар то да е временно.


Предполага се, че Димов е държан „на каишка“ от новия директор на НАП Борис Михайлов и действащия шеф на Агенция „Митници“ Павел Геренски именно чрез тази афера.

Смята се, че последните двама са протежета на президентския съветник Николай Копринков.


Междувременно Димов се оказа забъркан и в избухналата нова далавера за искани подкупи в НАП. Преди седмица синдикът на фалиралото предприятие „Дунавска коприна“ АД Веселин Банков обяви, че му е поискан подкуп от 250 000 лева, за да остане синдик на дружеството. Той бил сменен веднага, след като отказал да плати сумата.

Според думите на Банков поне още двама негови колеги – синдици, са били оферирани да си платят по 250 000 лева, за да останат на постовете си.


Според твърдението подкупът е искан от името на шефът Борис Михайлов и заместникът му Георги Димов.

„Георги Димов притиска всички синдици в България да му плащат подкупи, за да останат на работните си места, иначе заплашва да ги смени. Рекетът е брутален, демонстративен и повсеместен!“, жалва се потърпевш от действията на заместник-директорът на НАП Георги Димов.


Припомняме, че Димов встъпи в длъжност през пролетта на 2021 г., малко след като културистът Румен Спецов изненадващо се озова на директорския пост в приходната агенция. Около Спецов също избухна скандал за данъчна нередност – оказа се, че в миналото е продал своя фирма със задължения към бюджета на малоимотно лице. В навечерието на изборите на 2 октомври „сламеният“ купувач Данаил Николов изненадващо излезе от нелегалност и обяви, че е бил скрит в Сърбия и че е получавал всеки месец пари от Спецов, за да си мълчи.


През лятото той беше дисциплинарно уволнен от служебния кабинет на Румен Радев заради „несправяне с работата“, но пък заместникът му Димов остана на работа. И докато мнозина очакваха и неговото уволнение, той успя да се сработи с новия директор Борис Михайлов.


Важно е отбележим, че Борис Михайлов е най-състоятелният служител на НАП в последните най-малко 10 години. Той е инвестирал над 1 млн. лв. в криптовалута и ценни книжа в инвестиционни фондове, става ясно от декларацията му за доходи и имущество, обявена в публичния регистър на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Като изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" към онзи момент Михайлов е декларирал влогове в различна валута на обща стойност около 670 000 лв. От документа става още, че разполага и със 700 хиляди лева в наличност.


Освен това е собственик на още два апартамента в София, като всеки от тях е с разгърната застроена площ от около 200 кв. м. Посочени са и два джипа „Тойота Ленд Круйзер". От другата декларация пред НАП – за участие в търговски дружества или юридически лица с нестопанска цел към датата на назначаването или 12 месеца преди това, Михайлов посочва, че е бил член на управителния съвет на „Ротари клуб – София център“, а също и на сдружение „Ложа Ехнатон“ – една от т.нар. „свободнозидарски организации“.


Според запознати, неотдавна Георги Димов също е приет за масон в ложата, в която членува и президентският съветник Пламен Узунов.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.