По модела на адаша си Биби Нетаняху, Бойко ще “изяде” ППДБ с ротационното правителство

“Връткането” на премиери е израелски патент със спорни резултати и вещае нестабилност според анализатори от Тел Авив

https://crimes.bg/vodeshha-tema/po-modela-na-adasha-si-bibi-netanyahu-boyko-shte-izyade-ppdb-s-rotacionnoto-pravitelstvo-3/110606 Crimes.bg
По модела на адаша си Биби Нетаняху, Бойко ще “изяде” ППДБ с ротационното правителство

“Връткането” на премиери е израелски патент със спорни резултати и вещае нестабилност според анализатори от Тел Авив

“Правителство на ротационен принцип имаше в Израел през 2020, когато лидерите на десните и левите Нетаняху и Ганц се договориха всеки да е премиер по 18 месеца.

Нетаняху изкара неговите, после не успяха да приемат бюджет за 2021 и отидоха на предсрочни избори. Ганц никога не стана премиер, а на изборите партията му взе едва 8 места в 120-членния парламент.  Нетаняху изяде Ганц.  Ротационно правителство е много бърз начин ГЕРБ да изяде ПП-ДБ”.

 

Така левият политик Георги Кадиев коментира екзотичната среднощна идея на ГЕРБ да сформира коалиционно правителство с ППДБ, чийто премиер да е Николай Денков, а на сочената до скоро за бъдещ министър-председател Мария Габриел да се падне утешителното вицепремиерско кресло.

 

Въпреки коментарите за безпрецедентност и антиконституционност на подобна формула, тя има своите корени в Израел, където е прилагана два пъти до сега. Началото й дава Шимон Перес през 1984 г., договаряйки ротиране с опонента си Шамир след серия безплодни избори, довели държавата до задънена улица. 36 години по-късно, настоящият премиер Бенеамин (Биби) Нетаняху решава да повтори опита за поврътлива коалиция и през 2020 г. се споразумява с опозиционния лидер на синьо-белите Бени Ганц, който също като Кирил Петков става втори на вота, но държи ключов пакет с депутати.  

 

Израелски анализатори и политици още тогава коментираха нестандартното решение като хитър ход на Биби да занули опонента си, дискредитирайки го пред опозиционно настроените му поддръжници. Резултатите са на лице, а Нетаняху и до днес неизменно печели всички следващи парламентарни избори, макар и с неубедителна преднина.

 

Бойко Борисов от своя страна никога не е крил, че един от големите му учители в политиката е именно израелският премиер, когото той свойски нарича Биби и жадно попива от житейския му и държавнически опит. Дали идеята за ротационен кабинет е плод на среднощно позвъняване до Тел Авив малцина могат да потвърдят, но също както край Стената на плача, резултатите на родна почва ще са повече от плачевни, прогнозират политически наблюдатели.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.