Главният прокурор Иван Гешев положи венци от името на Република България и българската прокуратура в лагера Аушвиц в памет на милионите жертви на Холокоста

https://crimes.bg/vodeshha-tema/glavniyat-prokuror-ivan-geshev-polozhi-venci-ot-imeto-na-republika-balgariya-i-balgarskata-prokuratura-v-lagera-aushvic-v-pamet-na-milionite-zhertvi-na-holokosta-2/27391 Crimes.bg
Главният прокурор Иван Гешев положи венци от името на Република България и българската прокуратура в лагера Аушвиц в памет на милионите жертви на Холокоста

Главният прокурор Иван Гешев взе участие в церемонията в памет на жертвите на Холокоста по повод 84-та годишнина от „Кристалната нощ”, която се проведе в лагера Аушвиц в Полша. Гостите преминаха през главния вход на лагера - емблематичната за мястото порта с надпис „Arbeit Macht Frei“. Представители на делегациите от различни държави положиха венци на Черната стена.

Главният прокурор Иван Гешев поднесе венци от името на Република България и от името на българската прокуратура. Гешев подчерта, че в исторически план България е положила усилия и е успяла да спаси представителите на еврейската общност у нас през Втората световна война. Главният прокурор декларира готовността на българските власти да се противопоставят активно на разпространението на антисемитски нагласи и на езика на омразата. „Загубените милиони животи трябва да бъдат урок за всички нас. Историята трябва да се помни, за да не се повтарят грешките от нея”, заяви Иван Гешев.

Специални гости на събитието бяха председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, европейският комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей, председателят на парламента на Република Чехия Маркета Адамова, премиерът на Черна гора Дритан Абазович, секретарят на френския парламент Каролин Женевиев, представители на полската държава и международни организации, роднини на жертви на Холокоста. Специалните гости на събитието, организирано от Европейската еврейска асоциация, запалиха 6 свещи пред една от газовите камери в лагера Аушвиц в чест на 6-те милиона евреи, станали жертви на Холокоста.

В своето изказване председателят на Европейската еврейска асоциация равин Менахем Марголин каза: „Всеки човек трябва да посети Аушвиц. Едно от най-ужасните места на света, но и едно от най-важните за хората. Заради самите хора. Тук са убити милиони заради омразата. Нашата цел е никога да не допускаме това да се повтаря. Всички ние имаме огромна сила и тя е в нас самите, да не позволим това.”

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола призова никога да не се мълчи за ужасите, които са се случили на това място, за да не бъде допускано подобно нещо да се случва отново.

Гостите на церемонията потвърдиха категоричния си ангажимент за противодействие на антисемитизма, расизма и други форми на нетолерантност в съвременните общества.

Вторият ден от работното посещение на главния прокурор Иван Гешев в Република Полша продължава с негово участие в Международна конференция в град Краков. Акцент във форума ще е сътрудничеството между европейските държави по въпросите на сигурността и предотвратяването на прояви на омраза, базирани на етническа и религиозна нетърпимост.

Източник: prb.bg


Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.