Гешев отново беше прав

https://crimes.bg/vodeshha-tema/geshev-otnovo-beshe-prav/27602 Crimes.bg
Гешев отново беше прав

Месец май 2020 г. Месец по-рано кроткото и добро момче Кристиан Николов, което просто е пило чай (някакви си 3, 4 вида) преди да се качи на автомобила си, е убило журналиста Милен Цветков, отнасяйки спрелия му на червен светофар автомобил. Скоростта също е подобаваща – 100км/ч при ограничение 50 км/ч., пише "Труд".


Месец след това главният прокурор Иван Гешев предлага да се промени Наказателният кодекс, искайки затвор от 15 до 20 години или доживотен при причиняване умишлено на смърт на едно или повече лица при транспортен инцидент в няколко случая:

- когато е извършено при управление на превозно средство с над 2 промила алкохол в кръвта;

- при управление на ПТП след употреба на наркотични вещества;

- при липса на правоспособност на водача;

- при превишаване на допустимата скорост с над 50 км/ч.


Главният прокурор поиска в полза на държавата да се отнемат и във всички случаи управляваните превозни средства, независимо чия собственост са те, а също и управляваното МПС да се изземва във всички случаи, когато се установи наличие на алкохол над 1,2 промила или след употреба на наркотични вещества.


Още тогава Гешев разви и възможността и за „евентуален умисъл“, като по думите му „не можело да не знаеш, че ще убиеш човек, когато се качиш зад волана след употреба на опиати“. В интерес на истината, преди 90-те години този „умисъл“ е бил широко прилаган, но след това е практически преустановен.


Нееднократно и преди, и след това прокуратурата се е опитвала да намали тежките случаи по пътищата, като е опитвала да изисква налагането на сурови наказания на всеки, който се е управлявал превозно средство след употреба на алкохол с висока концентрация или наркотични вещества.


Отварям малка скоба – въпросният Николов, който уби Милен Цветков – отдавна (още през 2021 г.) напусна ареста и му бе поставена електронна гривна, като за пускането му Софийски градски съд взе под внимание писмо с похвала от началника на Централния затвор, в което е отбелязано, че Николов има добро поведение, помага в кухнята и в администрацията на затвора.


А през март, когато медиите ни бяха ангажирани предимно с войната в Украйна, СГС тихомълком осъди само на 9 години Николов, при поискани 15 от прокуратурата, като в решението бе посочено, че ще бъде приспаднато и времето, което убиецът беше в ареста.


Петчленният състав на СГС не прие обвинителната теза, че дрогираният с 3 вида наркотици Николов е действал при евентуален умисъл, като е съзнавал, че сяда зад волана в състояние, с което може да предизвика смъртта на други участници в пътното движение.


Това означава, че (евентуално) ще лежи по-малко от 8 г. Присъдата на първата инстанция можеше да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд, като това направиха и прокуратурата, и защитниците на обвиняемия (на тях им се струва много тежко такова наказание за убийство). Даже искат да бъде напълно оправдан. Какво пък толкова - проба - грешка (труп), на всеки се случва, нали?


През юли СГС отложи за втори път делото, като причината бе, че подсъдимият е карантиниран като контактен на заразен с коронавирус. Следващото заседание е на 6 октомври. Тогава Николов може пък да вдига сватба, както наскоро направи майка му. Както е казал народът - за едни сватба, за други брадва. Или направо ковчег...


Този филм вече сме го гледали - разтакаване до безкрай, а най-накрая, когато случаят бъде позабравен (дори това да касае известно лице като убитият Милен Цветков), извършителят получава условна присъда или някакво смешно наказание от 1, 2 години, които се оказва, че милият вече бил излежал.


Отново през 2020 г. от ВМРО също предложиха завишаване на праговете, както и изменения в НК, според които когато отложеното наказание лишаване от свобода е не по-малко от шест месеца, то съдът да постановява поправителен труд или безвъзмезден труд в полза на обществото - като отпадат останалите възможни сега според закона мерки - задължителна регистрация по настоящ адрес, задължителни периодични срещи с пробационен служител, ограничения в свободното придвижване и включване в курсове за професионална квалификация, програми за обществено въздействие.


Те предложиха и хванатите да шофират след употреба на наркотици, трябва да полагат общественополезния труд като санитари и хигиенисти в шоковите зали, реанимациите, моргите и психиатричните отделения, както и в отделенията на болниците“.

От ГЕРБ и ВОЛЯ тогава също предложиха увеличаване и на минималните прагове. Проблемът обаче - и тогава, и сега, е че съдилищата масово заменят минималната присъда с пробация.


Но и тези текстове не бяха приложение в законодателството. Стигна се до някакви промени на парчета, които просто не бяха съществени и важни. За пореден път проблемът беше заметен, а войната по пътищата продължи с нова сила и нови трупове.


Това обаче не попречи на Висшият адвокатски съвет (ВАдС) да излезе със становище, в което изказа загрижеността си за нарушителите на пътя - по-високите присъди и исканията за умишленост в действията на нарушителите, били репресия.


Експертите не от вчера също алармират, че ни трябва и нов Закон за движение по пътищата, а Наказателният кодекс и Наказателно-процесуалният кодекс са безбожно остарели.


От Института за пътна безопасност (ИПБ) нееднократно са излизали с анализи и становища, че Закона за движение по пътищата трябва да бъде преразгледан в цялост, а предложените до момента промени са хаотични и непоследователни. Това непрекъснато го повтаря и прокуратурата, в частност Иван Гешев.


Статистиките също са ясни. И черни... Но можеше да има светлина в тунела и далеч по-малко трупове, ако още през 2020 г. законодателите бяха предприели адекватни мерки срещу тази война, която ни мори всекидневно. Можеше да няма Георги Семерджиев, можеше да няма и Димитър Любенов. И можеше редица семейства да не са почернени, а родители да не си изпращат децата в затворени ковчези.


Но забележете по-интересното. Някои уж демократични и наричащи себе си десни партии (а всъщност леви и неолиберални) непрекъснато ни набиват, че е необходима съдебна реформа, която съдебна реформа касае само прокуратурата.


Нито думичка за съдилищата и съдиите, които всъщност редовно и по традиция подаряват свободата на този или онзи убиец на пътя (не само на пътя, но това е друга тема).


Съдът всъщност е ужасно корумпиран и тромав. И ВСР (Великата съдебна реформа), която някои партии ни обещават, благодарение на която успяха и успяват да се доберат до парламента всеки път, трябва да започне именно от там - от съда.


Вчера лошият Гешев отново повдигна темата, след като пиян шофьор помете и уби полицай, докато служителят на реда е извършвал проверка на документи на засечен мигрант.


„Всички институции, призвани да служат на гражданите, трябва да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя. Съболезнования към близките на починалия полицай, загубил живота си заради войната по пътищата! Поредната жертва на пътя!“.


Разбира се, бъдете сигурни, че почти нищо няма да се промени. Ще се увеличават само жертвите, защото съдебната реформа се простира до едно единствено нещо - да махнем Гешев, да сложим (наш) послушен човек.


А Гешев, Гешев всъщност отново е прав...

Източник: blitz.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.