Внимание: Заливат ни фалшиви 20-лв, бъдете внимателни

БНБ алармират за масовите фалшификати, освен 20 лв има фалшиви долари и дори монети

by iva nikolova
27 499 views

За 3-тото тримесичие на годината от Българска народна банка са попаднали на 127 броя фалшиви банкноти, които са извадени от обръщението. Почти половината от тях са банкнотите от 20 лв, следващите най-често срещани са от 50 лв и на малко засечени столевки – 3 броя общо.

Любопитното е, че за същия период от банковата институция са се натъкнали и на фалшиви монети, като разбира се най-много на брой са 2 лв – 11 броя, 50 стотинки – 30 броя и 1 лв – един брой.
Експерти обясняват, че най-малък е делът 1 лв, защото той също е съставен от два компонента, като монетата от 2 лв и неговото фалшифициране отнема почти същите ресурси, което го прави нерентабилен.

Сред чуждите валути най-голям регистриран брой на неистинските се държи от долара, следвани от еврото.

Само за последната година общият брой на книжни пари в оборот са нараснали с притеснителния темп от 6.1%, а именно 33.3 милиона. Тяхната стойност се равнява на 2 850 000 милиона лева, което е 12.4% повече.

Това са и един от индикаторите за инфлационните процеси, които се наблюдават през последните години, а най-сериозни през тази.

Източник: lupa.bg

Вижте още

1 коментар

Vcnzpg ноември 26, 2022 - 8:29 pm

order levofloxacin 250mg sale buy generic levaquin 500mg

Reply

Оставете коментар

Captcha 13 − 11 =

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.