Внимание! Крадците действат по нова коварна схема

by npetrov
5 885 views

 
Тази порочна практика набира все по-голяма сила
Крадците винаги са в крак със ситуацията и този случай го потвърждава за пореден път.
 
Оказва се, че към днешна дата апашите обират домове на възрастни хора. Забележете, че това се случва, докато те са в болница, заразени с COVID и се борят за живота си.
 
Като начало те проучват кои от пенсионерите не са виждани отдавна и след това набелязват да ударят жилищата им. По този начин шансът да бъдат хванати на местопрестъплението, е сведен почти до нула.
От полицията алармират, че към днешна дата тази порочна практика набира сила, отбелязват от „Телеграф“.
Органите на реда призовават хората да бъдат особено бдителни. Не е добра идея да споделяте с непознати кой е в болница от съседите ви, тъй като по този начин разчиствате пътя на бандитите.
От силовото ведомство отбелязват, че обирджиите залагат основно на пари и златни накити.
„Откакто броят на заразените и хоспитализирани пациенти нарасна главоломно, имаме все повече подобни случаи. Лошото е, че сигнал за кражбата се подава след поне 5 дни, когато пострадалият или негов роднина види, че е обран апартаментът. Следите са силно компрометирани, а в някои случаи директно липсват“, посочват от МВР. Ежедневно само в столицата стават средно по три такива удара в апартаменти.
 
Не е по-различна ситуацията и в големите областни градове Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Търново, Враца и т.н. Все още не може да се посочи точен процент на случаите с пенсионери, които са били обрани, докато са лежали в болница с COVID.
Криминалисти обаче посочват, че поне по една от домовите кражби е от този вид.Би било полезно да знаете, че в тези случаи крадците действат по двама. Единият от тях играе ролята на отцепка, разговаря със съседи, прави се на дружелюбен. В същото време другият оставя знаци, които да потвърдят, че жилището е празно.
 
В преобладаваща част от случаите оставят малки незабележими листчета в процепа между вратата и касата. Залагат ги и в долния край почти до изтривалката. По този начин те не могат да бъдат забелязани от съседите и съответно премахнати.
 
Освен всичко друго пускали и рекламни брошури в пощенската кутия на пенсионерите като наблюдават дали някой ги взима. Това също им служи за ориентир, посочват криминалистите.
 
Ударите правят основно по обяд, когато останалите съседи са на работа и няма шанс да бъдат забелязани.
В къщите с дворове пък залагат на обир след полунощ, тъй като там рискът да бъдат забелязани е значително по-голям.
 
В дирекциите в София и Пловдив дори има подадени няколко сигнала за опити за кражби, докато хората са в домовете си, подчертават от МВР, пише blitz.bg.
 
 

Вижте още

Оставете коментар

Captcha 6 + 3 =

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.