Вижда ли се краят на пандемията?

by npetrov
5 885 views

 
Всички сме отговорни за случващото се
Със сигурност всеки от вас се е питал кога ще настъпи краят на пандемията и ще се върнем отново към нормалния живот.
 
Главният вирусолог на Германия – Кристиан Дростен даде отговор на този въпрос.
 
Той обаче не скри, че страната му е „все още на мили разстояние“ от това заради големия брой неваксинирани и изключително балвана кампания за поставяне на бустерни дози.
Това става ясно от думите на водещия немски вирусолог Кристиан Дростен от берлинската клиника „Шарите“ пред „Spiegel”.„Веднага щом Делта удари тук с пълната си мощ, болниците бързо ще се претоварят“, твърди той. Той посочва, че страни като Испания и Португалия, където има висок процент имунизирани пандемията ще се превърне в минало още през пролетта. Той припомня, че науката говори за ендемия тогава, когато имунитетът на населението е толкова голям, че има само регионални огнища. Те обаче не водят до претоварване на здравната система.
„Трябва да маневрираме бавно и внимателно към ендемичната фаза, без здравната ни система да се срине поради претоварване и да доведе до смъртни случаи, както във Великобритания“, категоричен е Дростен. Именно поради тази причина той призовава да се реагира максимално бързо. Според Дростен вълната от инфекции може да бъде овладяна със следните три мерки: изключвания, бустерни дози и затваряне на пропуските във ваксинацията.
„За да бъдат намалени наистина стряскащо високите показатели, от научна гледна точка спешно е необходимо ограничаването на контактите“, категоричен е експертът.„Сега трябва да се направи всичко възможно, за да се запълнят пропуските във ваксинирането сред възрастните, за да се излезе по-бързо от пандемията“, пояснява той. Специалистът не изключва и появата на нови варианти на вируса. Разбира се той подчертава, че и срещу тях трябва да се действа с ваксинация, особено, когато още не е достигната ендемичната фаза.В заключение той посочва, че към момента всеки трябва да провери дали може съзнателно да ограничи контактите си отново в рамките на няколко седмици.
„Отговорността на гражданите вече ни спаси в предишните вълни. Надявам се да успеем отново“, подчерта той, пише blitz.bg.
 

Вижте още

Оставете коментар

Captcha 26 − = 17

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.