Убито 5-годишно дете, намерено в куфар до Долни Пасарел (всичко по темата)

by npetrov
856 views

Самоличността на намереното край Пасарел мъртво дете все още не е установена. Причините за това са три. Момчето може да е от чужбина, а куфарът да пренесен през границата. Възможно е да е от социален дом и служителите да не смеят да признаят изчезването му. Третата и най-вероятна версия е, че става дума за дете от проблемно семейство. Това са хипотезите на един от най-добрите профайлъри у нас – професорът в Академията на МВР Бойко Ганчевски.
Намереното в куфар момче е убито другаде, сигурен е той. Детето е удряно и неслучайно полицията не публикува снимка, а само фоторобот.
„Детето е с психични отклонения и по-скоро с известна дебилност. Обезобразяването означава, че е извършено от близък човек, който вероятно не е могъл да преживее травмата от гледането на това дете или от даването му в детска градина”, смята проф. Ганчевски. По думите му следите от насилие по детето говорят за това, че извършителят е мъж.
Според проф. Ганчевски вероятно става дума за около 40-годишен, заможен и агресивен мъж. „Заможен, защото той има автомобил, защото куфарът, който е намерен, е от луксозен тип, който говори не за клошар, а за извършител, който има материално положение”, обяснява специалистът.
Бившият шеф на криминалните психолози в МВР съветва колегите си да търсят извършителя в списъка на рецидивистите. „Правоохранителните органи са длъжни в рамките на много кратко време да разкрият това много тежко престъпление, защото при неразкриване, може да се появят и други психотични лица, които да извършат и други подобни деяния, тоест да се получи така нареченото копирано поведение“, предупреждава професорът.
Тялото на убитото 5-годишно момче, намерено в куфар с колелца край софийското село Долни Пасарел, е било увито в чисто нова бяла кърпа и поставено в ембрионална поза. Под хавлията момчето е било чисто голо, съобщи запознат с разследването.
И новата кърпа, и зеленият куфар са луксозни, предполагам, че са купени специално за случая”, каза той.
Момчето е убито спонтанно от свой близък, който го е гледал, но не му е родител. Това е основната версия, по която работят полицаите. Стигнали до този извод заради липсата на сигнал за изчезнало дете.
Версията, че не е родител, пък дошла след консултация с криминален психолог. Той обяснил, че ако родител е бил убиецът, то той надали е щял да крие тялото. Експертът посочил, че в такива случаи човекът би се предал на полицията, след като се опомни.
Полицията предполага, че момчето и негов роднина са се скарали, възрастният си изпуснал нервите и почнал да го удря. В яда си убиецът хванал главата на момчето и я блъснал няколко пъти в твърда повърхност. Другата версия е, че детето е удряно по главата с тъп предмет, но не е починало от това
По черепа му обаче останали няколко вдлъбнатини, има и травматологични увреждания като отоци, синини и драскотини. След серията удари възрастният хванал малчугана за врата и започнал да го души. Поувлякъл се и без да иска, убил детето.
Когато се опомнил, убиецът решил да замете следите от деянието си. Съблякъл детето, купил нови куфар и кърпа и сложил момчето в него. Натоварил го в колата и подкарал към Искър. Избрал си безлюдно местенце и метнал “багажа” в реката.
Куфарът е престоял 4-5 дни във водата, преди да бъде намерен в петък около 15,30 следобед от туристи фотографи до въжения мост край село Долни Пасарел.
Въпреки че куфарът с мъртвото момче е плувал няколко дни във водата, тялото не е много подпухнало. Заради това, че е нов, платненият куфар не е пропуснал много вода. В него разследващите намерили само малка локвичка.
Те проверили куфара за следи от отпечатъци по циповете, както и за останали власинки от дрехи и други следи, които водата не е отмила. Засега обаче не е известно да са намерени такива.
След аутопсията са назначени няколко допълнителни изследвания, сред които такива за упойващи вещества и на проби от тъканите. С тях трябва да се установи имало ли е детето някакви заболявания. Взети са и отривки от ануса и устата, за да се провери за изнасилване. “Няма следи нито от упояване, нито от изнасилване. Процедурите са назначени за всеки случай”, обясни криминалист.
Полицията продължава да търси информация за самоличността на детето, като разпространи и фоторобот. Изчислили са възрастта на детето на 5 години на база антроппологични показатели. Ръстът на момчето е 112 см, което съответства на 5-6-годишна възраст.
Телосложението му е нормално за тази възраст – нито слабо, нито пълно.
Лицето му е леко закръглено, с къса кестенява коса до челото и кафяви очи. Кожата му е светла, а брадичката леко вдлъбната. Носът му е с леко клюмнал надолу връх. Затова и отпаднала версията, че убитото момченце и обявеният за издирване преди година 8-годишен Габраил са едно и също дете. (Още за версията – долу в карето.) Двата горни предни зъба на детето липсват, но не от побоя. То е сменяло млечни зъби, които са паднали, но новите още не били изникнали на тяхно място. Долните резци обаче вече били сменени.
Хората в Долни Пасарел са потресени от зловещата находка. Темата с намереното дете продължаваше да е най-обсъждана в селото. Местните са се обединили около тезата, че детето е хвърлено в реката на произволно избрано място и то няма нищо общо с околността.
Всичко, което научих, го чух от медиите”, каза кметът на с. Долни Пасарел Наталия Александрова. Жената също е на мнение, че детето не е местно. “Тук всички се познаваме и сме като едно голямо семейство. Нямаме изчезнали деца, камо ли отговарящи на профила на това момченце. Иска ми да се можехме да помогнем, но не зная с какво”, обясни тя. Кметицата изрази тъга, че селото се е прочуло с трагедията, а не с красивата си природа и чистия въздух например.
Жената отново каза, че не вярва трупът да е хвърлен край въжения мост. “Това е вилна зона и постоянно има охрана. Предполагам, че течението е замъкнало тялото насам.”
Изготвеният фотопортрет бе разпространен до медиите и всички областни дирекции на МВР Полицията апелира социални институции и детски градини да предоставят информация за дете в неизвестност, отговарящо на описанието.
Всички, които разполагат с данни, могат да сигнализират при гарантирана анонимност на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.
Информацията е от изключителна важност за установяване самоличността на детето и убиеца му, допълват от полицията.
Интернет: Дали не е изчезналият преди година Габраил?
Версия, че трупът на убитото 5-годишно момче е българче от египетски произход, обиколи интернет.
Бдителни читатели на русенска медия открили прилики между фоторобора на убитото момче и изчезналия преди година Габраил Кирилос Кали. Момчето е на 8 години с майка българка и баща египтянин. Родено е в Гърция.
Между двете деца прилика наистина има, каза човек, видял трупа на удушеното момче. Според него обаче това са различни малчугани. Посочва, че на снимката на Габраил се виждат два предни зъба, каквито при намерения труп липсват. “Това обаче не е противоречие, тъй като според мен те са млечни”, споделя той. Обяснява обаче, че има разлика при брадичките на двете момчета. На Габраил е изпъкнала напред, а на другото момченце е вдлъбната. Другата разлика е в носовете – този на удушеното момче е леко клюмнал надолу, докато на Габраил е заострен напред. Разлика има и във веждите им, както и във формата на лицата.
Все пак може детето да е едно и също, смята криминалистът. Обяснява, че дори разликата в годините не е проблем, тъй като тези на убитото момче били изчислени на база общи стойности за възрастта. Промените в лицето на такава възраст пък били бързи и въпрос на няколко месеца.
Днес  редица сайтове разпространиха теорията, че Габраил е убитото момче. Няколко групи за изчезнали хора във фейсбук и туитър също пуснаха линка от Интерпол с изчезналото полубългарче. От МВР неофициално коментираха, че Габраил не е убитото дете. Допуснаха все пак, че ако има съвпадение, то това обяснява защо лиспва подаден сигнал за изчезване – такъв е имало, но преди година.
Ботьо Ботев: Най-важното е да се установи самоличността му
Бившият директор на отдел “Убийства” в полицията Ботьо Ботев коментира пред Нова тв случая с намереното убито дете. Препечатваме интервюто със съкращения.
– Имате ли предположение за какво може да става дума?
– Мисля, че би било много грешно на този етап да се правят някакви изводи, предположения и версии, както обикновено се прави. Нека оставим тези, които разследват, да си свършат работата.
Много добре разбирам пред какво са изправени в момента. Работил съм по не един и два такива случая, така че това не е толкова необичайно.
– Имало ли е досега такива подобни случая?
– Както казах, е имало не един и два. Навярно ще има и за в бъдеще. Никой не може да вникне в същността на човешката психика.
Навярно сега доста психолози и журналисти, които дори не са виждали труп, ще се опитат да правят изводи, анализи и предположения. Това не е нужно в момента.
За мен най-важното е да се направи всичко възможно с призив към обществото да се установи самоличността на това дете.
– От МВР казаха, че ще разпространят фоторобот, така че да се види лицето на детето. Това с роботите работи ли?
– Убеден съм, че ще бъде направено всичко възможно.
– А в такава ситуация, когато не е изяснена самоличността на детето? Не е ли по-добре първо да се разбере дали това е местопрестъплението? Криминалистите какво правят в момента?
– Много неща.
– Кажете първите три.
– Денонощно бих казал, че се работи. Зная какво предстои дори да се направи. Не ми се навлиза в тази тематика. Обикновено този, който е направил това зловещо деяние, стои и слуша. Прави изводи и оценки. Затова и не искам да коментирам.
Най-същественото е да се установи самоличността на потърпевшия. Това дете е било в някаква среда, така че информация за него има. Тези, които имат някаква информация, ще направят огромна услуга, ако се обадят.
– Това дете не е обявявано за издирване. Може ли да се предполага, че не е българче или че родител го е убил? Може би пък е убито заедно с родителите си?
– На този етап може да се предполага абсолютно всичко. Аз лично бих постъпил точно както колегите си.
Трябва да се подаде колкото може повече информация по отношение отличителните белези на детето.

Вижте още

Оставете коментар

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.