Тежки дни за полицая, убил Джордж Флойд

by npetrov
4 601 views

Митингите по света стават все по-многобройни

Задават се изключително тежки дни за полицая, убил Джордж Флойд.
 
Съгласно законите на щата Минесота, бившият вече полицай Дерек Шовин, който причини смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, може да получи 40 години затвор, информира CNN
 
Той вече получи по-тежко обвинение, в убийство втора степен. По-рано беше обвинен в убийство трета степен и непредумишлено убийство втора степен.
В продължение на 9 минути Дерек Шовин е притискал Флойд с коляно, докато той е твърдял, че не може да диша.
 
Прокуратурата в Съединените щати обвини още трима негови колеги в съучастие и подстрекателство към убийство. Причината за това е, че те са присъствали на мястото на инцидента, но не са се опитали да помогнат за предотвратяване на смъртта на афроамериканеца.
Двама от тях са държали Флойд, а третият – гледал отстрани.
По-късно аутопсията установи, че смъртта на Джордж Флойд е причинена от убийство. 
 
Според видео от ареста и наказателното производство, полицаят Дерек Шовин държи коляното си на врата на Флойд близо три минути, след което той е спрял да реагира.
 
Междувременно безредици избухнаха и в Атина. Стотици младежи се събраха на протест пред американското посолство. По сградата полетяха коктейли Молотов. Имаше и сблъсъци с допълнителните полицейски отряди, изпратени да пазят дипломатическата мисия, информира Anadolu Agency.
 
Демонстрантите носеха плакати с популярния  слоган „Не мога да дишам“ и други послания срещу расизма.
Това е един от многото протести в Европа. Митинги имаше още в Лондон, Париж, Берлин и други градове.

Вижте още

Оставете коментар

Captcha 12 − 11 =

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.