Създателката на AstraZeneca предупреди за…

by npetrov
5 885 views

 
Ваксината не е толкова ефективна срещу новия щам
Една от създателките на ваксината на Oxford – AstraZeneca предупреди за евентуален нов ужас.
 
По време на публична лекция проф. Сара Гилбърт алармира, че те могат да са много по-смъртоносни от настоящата.
 
От думите на една от създателките на ваксината на AstraZeneca става ясно, че е нужно по-сериозно финансиране за готовност за пандемии. Само по този начин ще може да се предотврати евентуалната загуба от постигнатия напредък, категорична е тя.
 
Освен това специалистът алармира, че вероятно ваксините ще се окажат по-малко ефективни срещу новия щам на коронавируса – Омикрон, предава BBC.
 
„Това няма да е последният път, когато вирус застрашава живота и препитанието ни. Истината е, че следващият може да е по-лош. Той може да е по-заразен, по-смъртоносен или и двете. Не можем да допуснем ситуация, в която сме преминали през всичко това и все още няма финансиране за готовност за пандемии“, категорична е проф. Сара Гилбърт.
 
Коментирайки варианта „Омикрон“, тя отбелязва, че шпайк протеинът съдържа мутации, за които е ясно, че увеличават риска за предаването на вируса от човек на човек.
 
„Но има и допълнителни промени, които могат да значат, че антителата, предизвикани от ваксините или от заразяването с други варианти, могат да бъдат по-малко ефективни за предотвратяване на заразяването с „Омикрон“. Докато не разберем повече, трябва да бъдем предпазливи и да предприемем мерки за забавяне на разпространението на този нов вариант“, категорична е създателката на ваксината на AstraZeneca, пише blitz.bg.
 

Вижте още

Оставете коментар

Captcha 9 + 1 =

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.