Скандално решение! Позволиха на убиеца Джок Полфрийман да напуска страната

by npetrov
6 099 views

Вътрешният министър Младен Маринов е издал заповед за започване на съгласувателните процедури по отмяната на забраната осъденият за убийство австралиец Джок Полфрийман да напуска страната, съобщава „Монитор“.

Източник:

2020-05-29 19:37:00

Анализи

0
Прочетено: 69300
Кратка връзка

Вътрешният министър Младен Маринов е издал заповед за започване на съгласувателните процедури по отмяната на забраната осъденият за убийство австралиец Джок Полфрийман да напуска страната, съобщава „Монитор“.
До това се стигна, след като в четвъртък, след повече от половин година тупане на топката, състав на оглавявания от съдия №1 на задкулисието у нас Лозан Панов Върховен касационен съд отказа да възобнови делото за предсрочното освобождаване на австралиеца. Със скандалното решение реално осъденият за убийството на студента Андрей Монов остава за постоянно на свобода.
Именно затова в момента стартира съгласувателната процедура за отмяна на забраната да си замине. В момента, в който тя приключи, австралиецът ще трябва да напусне държавата незабавно, защото има и заповед за неговото експулсиране. С решението на ВКС реално беше затворен цял цикъл от шокиращи действия на магистрати, обслужващи интересите на задкулисието у нас, довели до предсрочното освобождаване на Полфрийман без дори да е излежал и две трети от 20-годишната си присъда.
Решението той да излезе от затвора беше взето през септември миналата година от състав на Софийския апелативен съд с председател друг магистрат, обслужващ олигархичните интереси в Темида – шефа на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев. При това – в откровен конфликт на интереси.
Причината е, че освен Калпакчиев, със ССБ е пряко свързан и докладчикът по делото – Весислава Иванова. В същото време Съюзът множество пъти е излизал с общи становища, декларации и призиви по въпроси, свързани с дейността на прокуратурата и съдилищата заедно с Българския хезинкски комитет, въз основа на чиято препоръка Полфрийман беше пуснат от апелативния съд предсрочно на свобода. Така грантаджиите в Темида уредиха чужденеца с освобождаване цели 6 години и половина предсрочно при положение, че два месеца по-рано Софийският градски съд категорично отказа да уважи искането му с мотива, че все още не се е поправил и е бил многократно наказван за демонстративно неподчинение.

Вижте още

Оставете коментар

Captcha 44 − 34 =

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.