Скандал: Кметът на „Красно село“ плаши съкварталци с проверки

by npetrov
6 634 views

 
Наяве продължават да излизат все по-нагли схеми на Росина Станиславова
Санкционираният на два пъти от КПКОНПИ за конфликт на интереси кмет на столичния район „Красно село“ се забърка в поредния скандал, този път – със своите съкварталци. Причината за него са грубите заплахи, които Росина Станиславова отправя най-редовно към тях за проверки на апартаментите им. Това съобщава в. Уикенд, позовавайки се на Станислав Пеев, който е пуснал въпросното заплашителното писмо във фейсбук групата на Красно село. „Непрекъснато сигнализирам за проблеми в общината, но от една година с кметицата сме изострили отношенията, заради един строеж срещу мен, който работи без да спазва никакви изисквания за работа – мръстоия, шум между 14 и 16 часа, кал, прах, без каски и др. Снимков и видео материал съм изпратил до РЗИ, ДНСК и общината. РЗИ бързо й разпоредиха да си свърши работата, но тя така и не я свърши“, споделя отчаяният човек. Той допълва, че е един от тези, които непрекъснато изпращат сигнали до Район „Красно село“ – Столична община за конкретни проблеми – преливащи кофи с боклук или липсващи такива, дупки, замърсявания от строежи и т.н. „Естествено полза няма, но пък за това кметицата Росина Станиславова – кмет на район „Красно село“ реши да ми спретне проверка с измислено обвинение за използване на дома ми НЕ по предназначение на база жалба от съсед. Най-странното в случая е, че жалбата е до РДНСК и се изисква осигуряване на достъп в дома ми“, пише във фейсбук групата Пеев. Той поискал копие от жалбата, за да знае поради каква причина искат да влязат в дома му. Отговор така и не е последвал. „Бъдете внимателни, някои методи от 90-те все още се използват!“, допълва той.

В резултат на множеството сигнали, Станислав Пеев получава писмо от кметицата на район „Красно Село“ за предстояща проверка на апартамента му, в което тя го уведомява, че „По повод Разпоредително писмо от РДНСК София с изх. № С20-455-00-262/10.03.2020 г., придружено от жалба, относно незаконообразно ползване на жилище (ап.14) не по предназначение в жилищна сграда с админ. адрес: ж.к. Борово, район „Красно Село“ – СО, Ви уведомяваме, че на 19.01.2021г. ще бъде извършена проверка на мястото и по документи от служители на район „Красно Село“ – СО, на която е необходимо да предоставите документи, свързани със собствеността, а също и такива, изясняващи предназначението на ап. 14. На проверката трябва да осигурите достъп в апартамента, както и вашето присъствие“.
Това е поредното скандално поведение на кметицата на Красно село, за което местните жители, а и фирми в района се оплакват.
Последният случай е с бизнесмена Мирослав Столарски. Той решава, че ще спести от сметките за ток, монтирайки фотосолари на автобусното си хале.  И тъй като става дума за инсталация с мощност 184 киловата, т.е. много под 1 мегават, законът не изисква одобрение на инвестиционен проект и изменение на подробния устройствен план, с който да се променят параметрите на сградата – процедури, които безспорно биха били доста тежки, дълги и скъпи. Законът за устройство на територията изисква в такива случаи само издаване на разрешение за строеж, което е прерогатив на главния архитект на района. Преди две години фирмата подава искане за такова. По закон срокът за отговор е 7 дни. В продължение на 2 години обаче отговор от общината така и не идва. Главният архитект на София Здравко Здравков дори глобил районния архитект на Красно село с 1000 лв. Дори и той обаче не можал да накара кметицата да даде отговор на искането на бизнесмена.

В “Красно село” има десетки подобни случаи, в които общината не реагира в продължение на половин година, а и повече. Жители и фирми, които са инициирали промяната, се оплакват в Столичната община. Но процедурите на практика са стопирани от районния кмет.
На трупчета заради безобразията на Станиславова са и десетки общински програми за подпомагане на близо 100 000 души в нужда, сред които 44 проекта по програма „Европа“, над 90 проекта за младежки дейности на всички софийски училища, проектът „Топъл обяд“ , както и много други.
В момента съдбата на Станиславова е в ръцете на съда. А Красно село се заканва от кварталния мрак, че ако решението е в полза на скандалната кметица, ще излезе отново на протест. И този път няма да си тръгне, докато тя не подаде оставка.
 
 
 

Вижте още

Оставете коментар

Captcha 43 − 40 =

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.