ЛОШО: ФБР взе на прицел „Булминт“ – измамили 2000 американски инвеститори с половин милион монети

https://crimes.bg/po-sveta/losho-fbr-vze-na-pricel-bulmint-izmamili-2000-amerikanski-investitori-s-polovin-milion-moneti/120543 Crimes.bg
ЛОШО: ФБР взе на прицел „Булминт“ – измамили 2000 американски инвеститори с половин милион монети

Федералното бюро за разследване на САЩ извършва обширно разследване на българската фирма "Булминт Уан" ООД, след като са получили сигнали от над 2 хиляди американски инвеститори от 9 щата. Те са закупили инвестиционно сребро преди месеци, но до момента не са получили нищо от поръчките си, съобщи източник в спецслужбите.

Инвестиционните монети са предлагани от калифорнийска компания, а като производител на монетите е избран частен монетен двор в Пловдив с името "Булминт Уан". Първоначално поръчките са изпълнявани успешно, но след редица грешни бизнес решения от страна на "Булминт", те не успели да доставят последните половин милион монети на стойност близо 15 милиона долара, а са били планирани за началото на септември.

Струва си да се напомни, че "Булминт" вече бяха жертви на измама на стойност над 7 милиона лева през тази година чрез "фишинг" схема, която включваше мними златни мини в Мали и Буркина Фасо.

Съдружниците Владимир Спасов (вляво), Пламен Запрянов (вдясно) и Нина Йорданова са в основата на схемата

Според анонимни източници от фирмата, двамата собственици на "Булминт", Владимир Спасов и Пламен Запрянов в момента активно търсят финансиране, като обикалят банковите клонове в града под тепетата, с цел да се защитят от наказателно преследване от американската правосъдна система.

Известно е, че американските власти са много строги по отношение на инвестиционни измами. През 2019 година по тяхно искане Апелативният съд в София екстрадира българския гражданин, Росен Йосифов, който беше обвинен в измама на инвеститори от САЩ. Впоследствие Йосифов беше осъден на 10 години и 1 месец затвор в щатите.

Източник: narod.bg

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.