Откриха убиеца на шведския премиер Улоф Палме

by npetrov
4 601 views

Шведската главна прокуратура е разкрила кой е убил премиера на страната Улоф Палме и по този начин разплете мистерията около насилствената смърт на политика през 1986 г., коментира Би Би Си. От държавното обвинение на пресконференция днес са посочили, че атентаторът се е казвал Стиг Енгстрьом.
„Той е бил един от двадесетината души, заподозрени за извършаването на престъплението. Този човек е сложил край на живота си през 2000 г.“, това са заявили от прокуратурата. От институцията са допълнили, че са прекратили разследването за убийството на министър-председателя на скандинавската държава.
„Енгстрьом е работил до късно вечерта на 28 февруари 1986 г. и е причакал Палме да излезе от кино в центъра на Стокхолм. Въпросният мъж е изстрелял няколко куршума в гърба на премиера на Кралство Швеция. Енгстрьом, както свидетелстват протоколите от разпитите, е твърдял, че е искал да окаже медицинска помощ на жертвата. Това обаче не е било потвърдено от показанията на други хора, които са били разпитани във връзка с убийството на министър-председателя“, са посочили още от институцията. Според прокуратурата Енгстрьом е бил с десни политически възгледи и това е бил мотивът за атентата срещу премиера-социалист.
Във връзка с единственото политическо убийство, станало през ХХ век в скандинавското кралство, е бил осъден един човек. Кристер Петерсон е получил доживотна присъда през 1989 г. По-късно след обжалване той е бил обявен за невинен и освободен от затвора.
Петерсон е починал през 2004 г. Британската медийна корпорация е посочила и други (официални и неофициални) версии за атентата. Според едно от предположенията убийството е било организирано от шведска оръжейна фирма. Компанията е била уличена в  даване на подкуп на властвуващи в Делхи и спечелване на огромна държавна поръчка в Индия. Под подозрение са попаднали и властите на Южноафриканската република.
Палме е бил ярък критик на тогавашната политика на апартейд, провеждана от бялото малцинство в страната. Той също е бил спонсор на ръководения от Нелсън Мандела Африкански национален конгрес. Шведски полицаи са посетили държавата на Черния континент през 1996 г., за да проверят тази версия. Кабинетът на Палме е обявил Кюрдската работническа партия (ПКК) за терористична организация, допълни Би Би Си.
Кой беше Улоф Палме и как бе убит в гръб?
Роден в аристократично семейство, през 1949 г. Улоф Палме се присъединява към партията на социалдемократите. През 1969 година е избран за премиер на Швеция, наследявайки позицията от своя ментор Таге Ерландер. По време на своето управление той увеличава властта в ръцете на профсъюзите, подобрява здравеопазването и социалната политика на държавата, отнема всички формални политически правомощия на монархията и инвестира изключително много средства в образованието. Една от най-важните му реформи е създаването на детски ясли, които позволяват на майките за първи път да се превърнат в част от работническата сила в Швеция и да станат равни на мъжете. Той често критикува както САЩ, така и Съветския съюз. Палме се противопоставя на съветската инвазия в Чехословакия през 1968 г., а през 1972 г. сравнява бомбандировките над Виетнам от страна на САЩ с концлагерите на нацистите. За кратко отношенията между Стоткхолм и Вашингтон се замразяват.
„Не съжалявам за нищо, защото в този свят трябва да говориш силно, за да те чуе някой. Не мога да си мълча по този въпрос и няма да бъда принуден да го направя“, заявява той пред New York Times през 1973 г. И не спира до там. Палме заклеймява фашисткия режим на Франко в Испания и нарича последователите му „проклети убийци“. Шведският премиер се противопоставя и срещу разпространението на ядрено оръжие. Действията му както у дома, така и извън границите на Швеция, му печелят много почитатели, но и още повече врагове. Собствениците на бизнес и либералите в Швеция бяха възмутени от реформите му, докато силните и чести критики към чуждестранните правителства вбесяваха лидерите по целия свят.
Покушението
Когато се прибира у дома след работа, шведският премиер вече е разпуснал охраната си. Съпругата му, Лисбет, предлага да отидат на кино заедно със сина му Мартен и приятелката му. Те вече са купили билетите за комедиен филм. Съпрузите напускат дома си, качват се на метрото, като нормални хора, и се срещат със сина си пред кино Grand в 21 часа вечерта. След края на прожекцията двете двойки се разделят. Улоф и Лисбет тръгват по улица „Свеавеген“, най-оживената улица в Швеция. В 23 часа и 21 минути висок мъж стреля два пъти. Един път в премиера и един път в съпругата му. След това започва да бяга надолу по улицата, качва се по стълбите към друга улица и изчезва. Швеция е в шок. Полицията е в шок. Офицерите така и не успяват да обособят правилно местопрестъплението часове след убийството. Потресени граждани минават през тях, за да оставят цветя и стъпват в прясната кръв на Палме. Свидетелите си тръгват, преди да са разпитани. Един от куршумите е открит чак след няколко дни от случаен минувач.

Вижте още

Оставете коментар

Captcha 8 + 1 =

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.