От 1 март земеделците ще съобщават за пръскания само онлайн

by npetrov
4 815 views

От 1 март оповестяването от земеделските производители за предстоящи третирания с продукти за растителна защита ще се извършва само чрез Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности, напомнят от Българска агенция по безопасност на храните.
Отпадат всички други начини за известяване, а именно чрез кметовете на населените места или местните медии.
По данни на БАБХ до момента в платформата са се регистрирали около 4 000 пчелари. Според агростатистиката на Министерството на земеделието, храните и горите регистрираните пчелари в страната са около 13 000.
Промяната в начините на оповестяване цели е да се скъси времето за уведомяване на пчеларите. Очаква се, че това ще спомогне за опазването на живота и здравето на пчелите.
Регистрация може да се извърши по всяко време, като регистриралите се на по-късен етап няма да бъдат санкционирани.
Електронната платформа позволява както автоматично генериране и изпращане на SMS и съобщения по електронната поща на уведомления за предстоящо третиране, така и визуализация върху картата в платформата на местоположението на съответното мероприятие спрямо пчелините.
Платформата цели да подобри координацията между пчеларите и земеделските производители, за да бъдат опазени пчелните семейства.
Системата се поддържа от БАБХ, като използването й са безплатни за потребителите.

Вижте още

Оставете коментар

Captcha − 2 = 2

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.