Нели Куцкова – провален съдия на повикване?

На принципа "пачавра петно не хваща", съдийката грубо мачка свободата на словото надничайки зад завесата на върховенството на правото и закона.

by Lisa Stoilova
8 025 views

Стара максима в теорията на пропагандата гласи, че бездарието се прикрива най-добре под политическа мантия. Наметнала се с такава вече прокъсана и стара мантия е и щастливо пенсионираната вечна кандидат-шефка на съдиите Нели Куцкова, която ще остане в историята на българското право като олицетворение на порочната практика при която правото се гази от платен партиен ботуш и евтин слугинаж, сервилнейчеки и лизеугодничейски.

Вместо достолепната дама да се радва на старините си, тя все по натрапчиво се появява в публичното пространство, насаждайки подадените и от Да българия опорки, спуснати от Прокопиевите полит агитки и стен вестници, явяващи се финансови благодетели не само за Куцкова. Публична тайна е, че съдия Куцкова е на хранилка в редица фондации със спорна репутация, харчещи парите на благодетелите си за да оправят бакиите на шепа родни олигарси.
Това, както се казва на юридически жаргон, е само правната страна на казуса. Отвъд него прозира чудовищната липса на молал и професионализъм у бившата съдийка, опитваща се да се пласира като вечната „амбър“ в правото и политически репресирана, премълчавайки зависимостите си и поетите ангажименти към промяната в България.

Бърза справка в Google показва, че зрялата дама е известна само с политическия си активизъм, но в професионално отношение следите й са твърде бледи. А славата – спорна.

През далечната 1999 г. г-жа Куцкова се прочува с тежката клетва „Господ да те убие“ по адрес на журналистката с главно „Ж“ Маргарита Михнева, която осветява корупционен скандал в кабинета „Костов“, позволил на висшия по онова време магистрат Здравко Киров да открадне 32 млн. германски марки от община Пловдив по скандална схема с компенсаторки.

Куцкова чевръсто събира подписите на 100 съдии, които под диктовката й настояват Българската национална телевизия да уволни Михнева за уронване на престижа на „почтения“ магистрат. Политическата поръчка е светкавично изпълнена, най-вече благодарение на тогавашния зам.-шеф на БНТ и брат на президента Петър Стоянов – Емил. Дребна подробност е, че две години по-късно „Нели“ ще бъде издигната за вице на Стоянов.

Маргарита остава на улицата без средства, а стресът и омерзението отключват коварна болест, която Слава на Бога, вече е зад гърба й. Възмездието не закъснява – 10 години по-късно, през 2009 г. ВКС осъжда „честния“ съдия Киров да върне на държавата присвоените 16 млн.лв. плюс 300 000 лв. съдебни разноски. Пенсията му е запорирана като залог за удовлетворяване на иска.

Вярна на старата мъдрост, че „пачавра петно не хваща“, през 2016 г., скандално решение на Нели Куцкова за малко да остави на улицата друга родна журналистка Венета Райкова. Тя печели на първа инстанция дело за клевета срещу Юксел Кадриев, който се бил обидил, че е дала трибуна на първата му съпруга Бонка. На втора инстанция обаче се включва съдия Куцкова, която без каквито и да било нови доказатества по делото, отсъжда в полза на Кадриев и запорира сметките и апартамента на Райкова, която остава на улицата с малко дете. Огорчена от случилото се, блондинката пояснява, че този случай е поредното доказателство, че в България няма свобода на словото.

Докато доказани журналистки са публично унижавани, съдия Куцкова захлебва доволно. Разследване на в. „Труд“ информира, че пенсионираната съдийка е в тежки обвързаности с адвокати на знакови подсъдими с много пари и мидийна власт.

Французите може и да съветват да търсим жената, но американците отдавна са открили, че зад всяко нещо всъщност стоят пари. В някои случаи – много пари. Над 33 млн. лева са лапнали от грантове магистратите, адвокатите и т.нар. „експерти“, протестиращи от сутрин до вечер по телевизионни студиа, онлайн издания и дебати в полза на олигархични кръгове. Най-скандалното в този роден вариант на италианската Камора е финансовата обвързаност на арбитри, каквато роля по принцип трябва да играят съдиите в демократичните общества, със защитници на подсъдими. При това предимно на представители на олигархичните кръгове в страната.

Именно такъв е случаят със застарялото и пенсионирано лице на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова, която заедно с видната столична адвокатка Даниела Доковска, защитаваща интересите на обвиняеми за укриването на данъци за стотици милиони левове, си е поделила част от сладките субсидии в качеството си на нейна партньорка по проект за създаване на Бюра за правна помощ. Това далеч не е единственият досег между двете, чиито имена фигурират в НПО-та, свързани помежду си. Така например, според данните в системата за фирмено разузнаване ДАКСИ и докладите в регистъра на МП на неправителствените организации, до 2013 г. Куцкова е била в управата на „РискМонитор“ на шефа на УС на „Отворено общество“ Стефан Попов и адвокат Йонко Грозев. В същото време Йонко Грозев е и в управата на Българския институт за правни инициативи на Христо Иванов. Любопитното е, че когато Иванов се запъти към изпълнителната власт, на негово място, според финансовия доклад на БИПИ, в борда на института влиза именно адвокат Даниела Доковска. Там освен с Грозев Доковска си партнира и с един от програмните директори на „Отворено общество“ – Иванка Иванова. Друг любопитен момент е, че „РискМонитор“ е заделил част от парите, усвоени по проекти от „Отворено общество“ и „Америка за България“ за друга видна „протестърка“ Антоанета Цонева. През 2011 г. сдружението е субсидирало нейния Институт за развитие на публичната среда, който сам по себе си също се е облажил с грантове за 1,2 млн. лева. Забележително!

Покрай финансовите си колаборации е чудно как съдия Куцкова намира време да плете интриги в магистратските среди, но нейни колеги от ВСС недвусмислено обявяват, че тя разединява гилдията и не е достойна за шеф на Софийския Апелативен Съд, за каквато я гласят сенчестите й спонсори. Само почтеното ЕГН спасява Нели Куцкова от поредния напън да отлави съдиите у нас, и тя най-сетне излиза в пенсия през лятото на тази година. Съдейки по последните й изяви обаче може да заключим, че мъдростта не винаги идва заедно с възрастта. В нейния случай старостта, уви, пристига сама.

Източник: Crimesbg.com

Вижте още

Оставете коментар

Captcha + 62 = 72

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.