Какво ще се случи с еврото заради коронакризата?

by npetrov
4 922 views

Коронакризата и нейното отражение върху еврото – тази тема вълнува не само експертите
 
Темата с коронакризата и нейното влияние върху еврото, вълнува не само експертите. Все повече граждани се питат как се отрази настоящата ситуация на единната валута.
 
Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард коментира настоящата ситуация. Тя заяви, че „не е прекалено загрижена за влиянието на пандемията върху коронавируса.
 
Лагард съветва политиците да продължат да наблюдават нарастващите нива на дълга в еврозоната, които са в резултат от взетите заеми за смекчаване ефектите на коронавируса.
 
Във вторник в доклада си ЕЦБ отправи предупреждения, че нарастващият дълг е възможно да накара някои страни да се откажат от еврото и да доведе до срив на единната европейска валута.
 
Според Лагард, някои страни ще бъдат по-засегнати от други.
 
На въпроса дали пандемията може да доведе до подновяване на опасността от разпадане на еврозоната, шефът на ЕЦБ отговори категорично „не“.
 
Лагард поясни, че исторически ниските лихви правят разходите за обслужване на дълга също изключително ниски.
 
Според прогнозите на ЕЦБ икономиката в еврозоната ще се свие с между 8 и 12 процента през 2020 г.
 
Лагард заяви, че това, което се задава, ще бъде между средния и тежкия сценарий и добави, че тежестта за икономиката се определя от темпа на отблокиране на съответните сектори след извънредното положение, пише pariteni.bg.
 

Вижте още

Оставете коментар

Captcha 67 − 61 =

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.